El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

Állatok az El Camino zarándokúton

Kóbor kutyák, fekete macskák, birkák, lovak, marhák és megannyi hiedelem...

2013. augusztus 18. - Andrea az El Caminón

Az alábbi posztból kiderül, hogy vajon kell-e félnünk az El Camino hírhedt kóbor kutyáitól és miféle állatsereglet kísér bennünket végig a 800 km hosszú úton.

birkak az el caminon.jpg

A Pireneusokon átkelve tapasztalhatjuk meg először a békés birkanyájak közelségét. Birkatürelemmel - ezt nem tudtam kihagyni :-) - legelésznek mindenütt és egyáltalán nem riadnak meg a zarándokoktól.

lovak az el caminon.jpg

Szép számmal láthatunk szabadon legelésző lovakat is, de akkor és ott annyira el voltam foglalva a hegy megmászásával, hogy alig fotóztam. Az út további szakaszain is bőven találunk alkalmat gyönyörködni a nemes állatokban, melyek ráadásul nagyon barátságosak.

El Camino lo.jpg

Ez itt például egy galiciai ló jellegzetes galiciai ködbe burkolózva. Éppen azt nyerítette, hogy "Buen Camino!" :-)

El Camino tehenek.jpg

A spanyol marhák nagyon kényelmesek! Nem kapkodnak, többnyire csak heverésznek a szieszta idején és békésen tűrik a zarándokok fotózásait.

El Camino marhak.jpg

Amerre csak halad az El Camino útvonala, mindenütt láthatunk marhacsordákat. Sőt, nem csak láthatjuk őket, hanem érezhetjük is a trágyaszagot, különösen Galiciában! :-)

El Camino marhacsorda.jpg

Megpróbáltam elvegyülni a marhák között... Az előtérben egy kóbor kutya, aki természetesen ügyet sem vetett rám. Lehet, hogy marhának nézett? :-)

El Camino boci.jpg

Ezzel a bocival haladtam együtt néhány métert. Nem nagyon értette, hogy mit akarok, de békésen tűrte társaságomat. Úgy tűnt, nagyon megszokták már a zarándokok jelenlétét.

El Camino kis csacsi.jpg

Ez a kis csacsi is érdeklődve fogadta közeledésemet. Szerintem örült nekem, mert addig sem unatkozott egyedül a kerítés mögött. 

El Camino szamar.jpg

A Cruz de Ferronál fotóztam ezt az aranyos szamarat, miközben szó szerint parkolt egy tisztáson. Ő volt ugyanis egy népes család transzportja, békésen várakozott a szakrális színhelyen.

kecskek az el caminon.jpg

O' Cebreiro felé haladva egyre több kecskét láttunk. Kedves mekegésük és üde, fürge kis lényük vidámságot csempészett a monoton gyaloglásba.

El Camino kakas.jpg

A híres fehér kakas Santo Domingo de la Calzada városából. A története olvasható a 9. napnál, a lényege pedig, hogy a hagyományt nagyon őrzik és tényleg igazi kakasokat nevelnek a templom számára.

El Camino vadkacsak.jpg

Szárnyasok a vízen. Sarria városában kaptam lencsevégre ezt a vadkacsa csapatot, akik (állatvédők most ne figyeljenek) nagyon kedvelték a chipset! Miután belakmároztak, sorba rendeződve tovaúsztak. A folyóban falevelek láthatóak, nem chips maradék! Csak, hogy a környezetvédők is megnyugodjanak... :-)

El Camino rak.jpg

Ezt a rákot a 15. napon, éppen a Mesetán fotóztam! Egy csatorna mellett haladt az utunk és a víz látványa már önmagában is nagyon jó érzés volt a száraz és kietlen fennsíkon. Arra nem is számítottunk, hogy éppen ott fogunk egy kis vízi állatkát lefotózni, de mint tudjuk, az El Caminón bármi megtörténhet! :-)

el camino pokhalo.jpg

Ha már az ízeltlábúaknál tartunk, akkor nem maradhat ki ez a gyöngyszem sem, egy tipikus galiciai ködös reggelen készült pókháló fotó. A képen nem esőáztatta pókháló látható, hanem a köd és páralecsapódás gyönyörű megjelenése! Szerintem nagyon szép! :-)

El Camino fekete macska.jpg

A fekete macska mágia! Ez a cica a Foncebadón alberguéje előtti asztalra telepedett. Úgy gondolta, hogy a legjobb hely lesz számára a café con leche mellett az asztal tetején a társaságomat élvezve. Spanyolos nyugalommal szuggerált végig, de azért dorombolt is közben. :-)

El Camino cica.jpg

Ez a másik szép példány olyan kis piszok volt, hogy mindig elfordult, amikor le akartam fotózni. Megfigyeltem, hogy nagyon gyakori volt arrafelé a lábánál és fülénél sötétebb színű cica, éppúgy, mint a hasonló színű birka a Pireneusokban.

El Camino cica mosakszik.jpg

Őnagysága csak ennyire engedte magát fotózni, ezt is csak egy cicamosdásnyi időre. :-)

kiskutya az el caminon.jpg

A kutyás sort a legkisebb zarándok kutyussal kezdem. Manfréd német zarándoktársunk Lotty nevű kiskutyájának saját credencialja is volt, de nem valószínű, hogy végig tudta járni az utat. Nagyon elfáradt szegény már az első napokban is, sokszor gazdájának ölében tette meg az út egy részét.

el camino kobor kutya.jpg

És akkor jöjjenek a hírhedt kóbor kutyák! Aggodalomra semmi ok, nem kell pánikolni senkinek! Ez a jól megtermett, gazdátlanul kóborló kutya is elég közel engedett magához és a fotózás sem zavarta. Nem, hogy ügyet sem vetett ránk, de sokkal jobban érdekelte nálunk az, hogy milyen ételmaradékot találhat a szemetes kuka mellett.

el camino nagy kutya.jpg

Ez a másik nagy termetű kutyus pedig azt is megengedte Patricknak, hogy megvakargassa a buksiját. Ott téblábolt a bár teraszán és egyáltalán nem tűnt vérengző fenevadnak.

el camino falusi kutya.jpg

Burgos előtt egy bár teraszán ücsörögtünk, amikor feltűnt, hogy az utca túloldalán ül és sóvárogva nézi szendvicsünket ez a kutyus. Nagyon jó modorú kutyus volt, igazán nem volt tolakodó, megvárta, hogy odahívjuk, akkor aztán nagyon boldogan és hálásan jött felénk és fogadta el a falatkákat és persze a simogatásainkat. :-)

El Camino kutyafej_1.jpg

Itt már egészen otthonosan mozgott a székeink között, de még mindig nagyon félénken és visszafogottan "kért" a falatkákból. Nagyon hálás volt a jó szóért és persze az ennivalóért.

kutyak az el caminon.jpg

Ezek a kutyák is inkább egymással flörtöltek, mintsem minket akartak volna megenni, egyszerűen ránk sem hederítettek.

El Camino kutyak ejjel.jpg

Ez a kép jól szemlélteti, hogy milyen viszonyban vannak az El Camino kutyái a zarándokokkal. A kép kora reggel, még teljes sötétségben készült, ezért nem túl jó minőségű, de vakuzni mégsem akartam. :-) A jobb oldali két világító szempár az egyik kutyáé, bal oldalon pedig fekszik egy másik is. Arra is lusták voltak, hogy megugassanak, nem hogy üldözzenek vagy utánunk szaladjanak.

El Camino alvo kutya.jpg

Láthatóan nagyon megszokták már a zarándokokat, mert nem értük el az inger küszöbüket semmilyen szinten.

El Camino kutyus.jpg

Ő is csak néz rám, mintha azt mondaná: "...jól van na, de csak egy fotó, aztán hadd aludjak tovább..." :-)

el camino kutya.jpg

Ez a nagy bocifejű kutyus is inkább jött volna játszani velünk, mintsem a kerítésen belül egyedül unatkozott volna.

El Camino kolyok kutya.jpg

Ez a kis kölyök pedig már a civillizáció pórázon sétáltatott példánya Santiagóból.

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr485465396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása