El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

El Camino keresztek, feszületek

Különleges keresztek, feszületek a Szent Jakab-úton

2013. június 29. - Andrea az El Caminón

Az El Camino eredetileg egy keresztény zarándokút, aminek köszönhetően számtalan kereszt és feszület található az Út nyomvonalán. Ezekből válogattam néhányat, íme.

Puente la Reina cruz.jpg

Puente la Reina

Puente la Reina főterén az Iglesia de Santiago előtt látható ez a különleges formájú kereszt. (Iglesia = templom)

Puente la Reina crucifijo.jpg

Puente la Reina

Puente la Reina másik temploma, az Iglesia de Crucifijo erről a különleges, Y formájú feszületről híres. Ilyen stílusú keresztet csupán egyet, Carrión de los Condesben találhatunk egész Spanyolországban. 


Logrono crucifijo.jpg

Logrono

A logronoi Iglesia de Santiago a vendégszeretetéről híres templom. Amikor már az összes zarándokszállás megtelt Logronoban, itt akkor is befogadnak minden vándort. Így kerültünk mi is ide és egy egészen különleges éjszakát töltöttünk el itt. A zarándokokat a templomban, matracokon szállásolják el, a miénk éppen a képen látható feszület alá került! :-)

El Camino crucifijo.jpg

El Camino kereszt

Ez a kereszt valahol Santo Domingo de la Calzada és Granón között nyújt biztatást a zarándokoknak. Az út mentén nagyon sok hasonló utal a Szent Jakab-út keresztény szellemiségére.

El Camino crucifijo tres.jpg

Két oldalas kereszt

Spanyolország északi részén gyakoriak az ún. két oldali keresztek, amelynek egyik oldalán természetesen a keresztre feszített Krisztus, a másikon pedig Szűzmária vagy más vallási személyiség található.

El Camino crucifijo triple.jpg

Két oldalas kereszt közelről

Hospital de Orbigo cruz.jpg

Hospital de Órbigo

Ez a kereszt Hospital de Órbigo meseszerű zarándokszállásán, az Albergue Parroquial belső udvarán található.

Astorga cruz.jpg

Astorga

Az Astorga előtti dombon magasodik ez a hatalmas kőkereszt. Körülötte kőpadokkal kialakított pihenőhely várja a zarándokokat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Foncebadon cruz.jpg

Cruz de Foncebadón

Foncebadón előtt látható ez a kereszt. Alatta a táblán a felirat arra kéri a vándorokat, hogy ne hagyjanak köveket a keresztnél, ami máshol egyébként megszokott dolog. Itt úgy látszik valamiért nem szeretik ezt a szokást.

Cruz de Ferro.jpg

Cruz de Ferro

A Cruz de Ferro az El Camino egyik szakrális színhelye. A vaskereszt arról nevezetes, hogy a zarándokok a tövébe helyezik az otthonról cipelt apró köveiket, benne a terheikkel, kéréseikkel vagy hálájukkal. Manapság a kövek mellett a legkülönbözőbb tárgyakat és személyes üzeneteket is elhelyeznek a zarándokok, így a vaskereszt oszlopa hemzseg a kegytárgyaktól.

El Camino Cruz de Ferro.jpg

Cruz de Ferro

A magas nyárfaoszlop tetején lévő vaskereszt csupán 60 cm. Az eredetijét Astorgában, az El Camino múzeumban őrzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr655384021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása