El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

Hospitalera leszek Spanyolországban

Zarándokfogadó leszek az El Camino egyik legbarátságosabb szállásán

2014. március 15. - Andrea az El Caminón

Tudtam, hogy mégegyszer vissza kell térnem a spanyolországi El Camino zarándokútra, csak azt nem, hogy mikor. Eleinte úgy gondoltam, hogy ismét zarándokként fogok nekiindulni - sőt, ezt még mindig tervezem - de közben jött egy olyan lehetőség, amit boldogan elvállaltam! :-)

Hid.jpg

A dolog úgy kezdődött, hogy a Szent Jakab Út Baráti Kör közzétett egy felhívást, miszerint önkéntes zarándokfogadókat keresnek Hospital de Órbigóba. Azonnal tudtam, hogy nekem jelentkeznem kell, hiszen régóta vágytam már, hogy visszatérjek oda, ahol számtalan csodálatos élményben volt részem. (És milyen jól tettem, hogy azonnal jelentkeztem, mert az önkéntes helyek már beteltek!)

Többször is utaltam már rá, hogy nagyon sokat kaptam az Úttól, ismeretlen emberektől, a megismert zarándoktársaktól és persze a hospitaleróktól (magyarul: zarándokfogadóktól). Magától értetődőnek tűnt számomra, hogy ebből a sok önzetlen segítségből és támogatásból én is visszaadjak valamennyit a magam szerény eszközeivel, ezért hát jelenkeztem önkéntes zarándokfogadónak két hetes szolgálatra.

Mint tudjuk, nincsenek véletlenek! Amikor jártam az Utam, akkor természetesen abban az alberguében is megszálltam, ahová most önkéntesként térek vissza majd. Az egyik legbarátságosabb, legkülönlegesebb szállás az El Camino mentén! (Részletes leírást és fotókat találsz az útinapló 21. napi bejegyzésénél.)

El Camino Hospital del Orbigo parokia albergue belso kert.jpg

Az egyházi szállás belső udvara olyan, mint egy mesekönyv! Meseszerű falfestmény a tűzfalon, burjánzó virágokkal övezett pihenő padok, gyümölcsökkel megrakott vendégfogadó kosár az udvar közepén, hogy csak az első kertet említsem. Beljebb még nagyobb a tér és egy kellemes hátsó kert szolgálja a vándorok kényelmét. Nos, ezen a zarándokszálláson fogok eltölteni két hetet én is nyár közepén. Már alig várom! :-)

El Camino Hospital de Orbigo parokia albergue kep a falon.jpg

Az Albuerge Parroquial Hospital de Órbigo főútján található, nem igazán lehet eltéveszteni, mert a hosszú hídon átkelve épp előtte vezet az út. Ezen a szálláson 2014-ben magyarok adják a zarándokfogadó szolgálatot áprilistól októberig. Az önkéntesek két hetes váltásban látják el a hospitalero feladatokat.

Február közepén Budapestre látogatott Don Manuel atya, akinek egyházi zarándokszállásán immár harmadik éve szolgálnak magyarok önkéntesként. A budapesti látogatást a Szent Jakab Baráti Kör szervezte az Óbudai Szaléziak közösségi termében.

Hospitalerok_2014.jpg

Fotó: Turjányi Tuzson

A rendezvényen jelen volt, sőt előadást tartott Giuseppe Monsone is, aki tevékeny részt vállal a hazai zarándokéletben. Eddig nem ismertem személyesen Giuseppét, éppen ezért nagy meglepetés volt számomra, hogy milyen jól beszél magyarul! (Mint kiderült, félig magyar származású.) Elképesztően jó humorú előadásmódját nagy taps és nevetés kísérte, de emellett értékes gondolatokkal is szolgált a népes közönségnek. Don Manuel atya is ellátott bennünket szívhez szóló üzenetekkel és részletesen beszélt a zarándokfogadás szellemiségéről.

Don_Manuel_Giuseppe_Monsone.jpg

Balra Don Manuel atya, jobbra Giuseppe Monsone

Fotó: Turjányi Tuzson

A szervezők profizmusát dícséri, hogy olyan helyszínen rendezték az eseményt, ahol a nyelvi nehézségek egy gombnyomásra megoldódtak. Az érdeklődő közönség minden tagjának jutott fejhallgató, melyen keresztül a tolmácsfülkéből mind a spanyol, mind az olasz előadást azonnal fordították.

Don_Manuel_Budapesten.jpg

Fotó: Turjányi Tuzson

Nos, ez az én új küldetésem, amire igyekszem a tőlem telhető legjobban felkészülni. Remélem, minél több magyar zarándok fogja felkeresni a szállást és azt is remélem, hogy tudok majd nekik segíteni valamelyest. Lesz tehát egy biztos pont az El Camino mentén, ahol találkozhattok magyarokkal áprilistól októberig. Ha velem szeretnétek találkozni, akkor július közepén gyertek! :-) Szeretettel várok minden magyar zarándokot Hospital de Órbigóban!

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr355851793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hargitai gyopár 2014.03.18. 17:47:13

Gratulálok,
szerintem találkozunk, mivel én június 27-én indulok a marosvásárhelyi repülőtérről. :)).
Már több hónapja olvasom az oldalt, nagy segítségemre volt, van.
Köszönöm!

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2014.03.20. 06:15:12

@hargitai gyopár:
Igen, valószínűleg találkozunk majd abban az időben, feltéve ha betérsz hozzánk. :-) Szeretettel várlak!
Örülök, hogy segítségedre volt az oldalam, köszönöm, hogy elolvastad!
Buen Camino!

Kerekes Éva Marosmenti Nagymedve 2014.04.25. 20:50:43

Kedves Andrea!

Gratulálok Neked :) Én kb 06.11-12-én érkezem Hospital del Orbigo-ba. Jó lenne találkozni, hogy megtudjam személyesen köszönni azt a rengeteg segítséget és ötletet, amit a blogod adott nekem a felkészülésemhez. Május 19-én indulok Párizsba repülővel, majd Bayonne-ba vonattal ..... Buen Camino!!!

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2014.04.26. 08:39:01

@Kerekes Éva Marosmenti Nagymedve: Kedves Éva!
Július közepétől leszek Órbigóban, úgy tűnik tehát, hogy nem fogunk találkozni. Örülök, hogy segíthettem a felkészülésedet! :-)
Buen Camino!!!!!

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2014.07.29. 22:09:25

@susztertangó:
Fantasztikus élmény volt! :-) Ma jöttem haza, hamarosan felkerül a részletes beszámoló fotókkal.
Üdv, Andrea

susztertangó 2014.08.21. 19:38:33

Jók a posztok, Mártit ki nem állhatom, bagós...:-)

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2014.08.21. 21:36:11

@susztertangó:
Köszi! :-)
Márti jó fej és már lehet, hogy nem is bagós. De ha mégis, az az ő dolga, ne ítélkezz...

susztertangó 2014.08.22. 05:53:20

Hehe.. Nézz az én képemre és Mártiéra :-)))) Nem lehet, hogy sifríroztam a mondandóm???:-))) /Egyébként exláncdohányos vagyok, 41 éve tiszta./
süti beállítások módosítása