El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

Gyakran Ismétlődő Kérdések - GYIK

Leggyakoribb kérdés-felelet párok az El Camino zarándokútról

2012. november 15. - Andrea az El Caminón

Az alábbiakban igyekszem megválaszolni azokat a személyesen és emailen hozzám intézett kérdéseket, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot.

Mi az El Camino?

A klasszikus út neve El Camino de Santiago, magyarul Szent Jakab zarándokút, mely fontosságát tekintve  a harmadik Jeruzsálem és Róma mögött a keresztény zarándokutak között. A középkori zarándoklatok után napjainkban reneszánszát éli a Szent Jakab út, amelyet 1993-ban az UNESCO is felvett a világörökségek listájára.

El Camino zarandokut.jpg

Hol van az El Camino?

Az El Camino de Santiago zarándokút Észak-Spanyolországban, a francia-spanyol határtól Santiago de Compostela katedrálisáig vezet, ezért is nevezik francia útnak, másnéven Camino Francés-nek. A Pireneusokat átszelve a Kasztíliai-fennsíkon és a kietlen Mesetán keresztül jutunk el Galiciába olyan városokat érintve, mint Pamplona, Logrono, Burgos, León, Astorga, majd végül Santiago de Compostela. Utunkat meghosszabbíthatjuk egészen az óceánig Fisterra és Muxia városáig.

Milyen El Camino útvonal létezik még?

A Camino Francés útvonalától csak az elején tér el, majd később becsatlakozik oda és azonos vonalon halad tovább a Camino Arragones. Spanyolország északi partvonalát követi a Camino del Norte (Északi út), mely hegyes-völgyes domborzatának köszönhetően nagy fizikai kihívást jelent. Dél-Spanyolországból, Sevilla városából indul a Via de la Plata (Ezüst út), az Ibériai-félsziget nyugati partvonalán pedig a Camino Portugues (Portugál Camino) vonul végig. Ezeken kívül létezik még jónéhány rövidebb út is, mint. pl. a Camino Primitivo, de sokkal hosszabb is, ami Franciaország közepéről indul, de akár a Közép-Európában végig haladó Mária utat is említhetjük, amelynek már létezik és működik a magyarországi szakasza is. A legtöbb zarándokút célja Santiago de Compostela. 

Ki mehet az El Camino vagy másnéven a Szent Jakab zarándokútra?

Az úton bárki elindulhat nemre, korra, nemzeti, világnézeti és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, hiszen maga a zarándoklat belső indíttatásra történik. 

Miért indulnak az emberek az El Camino zarándokútra?

A legkülönbözőbb okokból kifolyólag. Az El Camino a lehető legjobb megoldás arra, hogy vegyünk egy nagy levegőt, abbahagyjuk addigi tevékenységünket és kiszakadva a megszokott hétköznapokból vagy akár a túlságosan pörgős, stresszes életmódunkból rendezzük magunkban a gondolatainkat. Az utat járva azt tapasztaltam, hogy a "Miért jöttél?" kérdés tabunak számított, amin nem is csodálkozhatunk, hiszen a legtöbben valami bensőséges, személyes indíttatással lépnek az útra. Meggyőződésem azonban, hogy a zarándokutat járók többségének az életében történt valami, ami megálljt parancsolt nekik és ezt a módját választották a  dolgok átgondolására. Van, aki vezekelni akar és ezért járja az utat, mások köszönetet mondani vagy hálát adni indulnak el, megint mások elmélkedni és a gondolataikat rendezni, van, aki a múltat szeretné feldolgozni, mások pedig a jövőjüket tervezik. Egy biztos: hit nélkül nem fog menni! És itt most nem a szigorúan teológiai értelemben vett hitről beszélek, hanem arra gondolok, hogy a zarándoknak hinnie kell abban, hogy változni fog valami az életében, valami, amiért tulajdonképpen erre az útra lépett. Enélkül a hit nélkül értelmetlen lenne elindulni.

Vallási út vagy teljesítmény túra az El Camino?

A Szent Jakab út elsősorban egy keresztény zarándokút, de ez nem jelenti azt, hogy csak hívők járhatják, napjainkban egyre több a világi gondolkodású zarándok is. Természetesen vannak olyanok is, akik az El Caminót teljesítménytúrának fogják fel és leginkább fizikai kihívásnak tekintik, de a többség valamiféle belső késztetés miatt indul útnak.

Divattá vált-e az El Camino?

Egyesek fanyalognak, hogy mára divattá vált az El Camino és emiatt elveszítette varázsát. Leginkább azoktól hallani ilyen vélekedést, akik még nem járták meg az utat és nem értik, vajon miért indul el rajta oly sok ember  manapság? A kérdés jogos, valóban trendivé vált az El Camino köszönhetően a megannyi könyv, film, élménybeszámoló, blog megjelenésének, melyek az internet segítségével pillanatok alatt jutnak el széles tömegekhez szerte a világon. Azzal azonban nem tudok egyetérteni, hogy az út népszerűsége miatt lesajnálják magát a zarándokutat, netán megvessék azokat, akik elindulnak rajta. Lehet, hogy divattá vált az El Camino, de bárcsak minden divat ennyi hozadékkal járna! Azt vallom, hogy így vagy úgy, ezért vagy azért, de egyszer mindenkinek meg kellene járni ezt az utat. A világ nem itt tartana...

Hogyan válhatok zarándokká?

Ez csupán elhatározás kérdése, a többi szinte már magától jön. Ha megszületett a döntés, akkor érdemes az útra beszerezni néhány alapvető felszerelést és nem árt a fizikai kondíciónkat is megerősíteni egy kicsit. Ma már Magyarországon is beszerezhető a credencial, azaz a zarándokútlevél, de a helyszínen, a zarándoklat megkezdésekor is át lehet venni. Ez esetben az induláskor fel kell keresnie a zarándokirodát és ott kapja meg a zarándok a credencialt. Erre az okmányra azért van szükség, mert csak ennek birtokában lehet igénybe venni a zarándokszállásokat, ahol egy-egy szép pecsétlenyomattal igazolják ottjártunkat. Az összegyűjtött pecséteket bemutatva a zarándokútlevél alapján állítják ki a compostelát Santiago de Compostela zarándokhivatalában. Mindezek csupán a szükséges materiális részletek, az igazi zarándoklat ott legbelül történik...

Milyen nyelvtudás szükséges az El Caminón?

Semmilyen. Természetesen előny, ha beszélünk nyelveket (főleg angolul vagy spanyolul), de nyugodtan útnak indulhatunk egyetlen idegen szó ismerete nélkül is. A spanyolok nagyon segítőkészek és jól működik a kézzel-lábbal mutogatós jelbeszéd is. :-) Az úton mindig van valaki, aki segít a nyelvi akadályok leküzdésében, ugyanakkor a Szent Jakab út kiváló alkalom a nyelvi készségeink fejlesztésére is. Gondoljunk bele, 1 hónapon keresztül a világ minden tájáról érkezett zarándokokkal társaloghatunk, elsősorban angolul. Én nagyon élveztem! :-)

Hány éves korig ajánlott az El Camino?

Nincs korhatár! Ameddig bírod szusszal. :-)

Lehet-e kutyával járni az El Caminót?

Igen, lehet, én több kutyás zarándokot is láttam. Talán nem minden szállásra engedik be a kutyákat, de vannak olyan alberguék, ahol minden további nélkül megoldható a szállás a kis (vagy nagy) kedvenccel együtt. Mindazonáltal nagyon kimerítő lehet az ebnek a 800 km-en keresztüli gyaloglás, különösen a forró, nyári időszakban, amikor az apró köves talajtól a sziklás kaptatókon keresztül hosszú órákig rójuk a kilométereket a tűző napon. Érdemes megfontolni.

Mennyi az El Camino hossza?

A francia út (Camino Francés) 800 km hosszú. Nem muszáj az egészet egyszerre megjárni, ha nincs annyi szabadidőd vagy fizikailag túl megterhelő lenne. Találkoztam olyanokkal, akik az út közepétől indultak és csak a második felét tették meg, de akadt olyan is, aki csak az utolsó harmadot járta. Volt olyan zarándok, aki tavaly megjárta Roncesvalles és Burgos között, idén pedig folytatta Burgos és Santiago között. A compostelát már kiállítják az  utolsó 100 km megtétele alapján is, ha valakinek ez a fontos. Az Északi út nagyjából 900 km, az Ezüst út 1000 km, a Portugál út pedig attól függ, hogy Lisszabontól, Fatimától vagy Portótól indulunk-e. Vannak egészen rövid utak is, mint az Angol út, de a Camino Primitivo is mindössze 300 km hosszú. 

Történnek-e csodák az El Camino alatt?

Az El Camino maga a csoda! :-) Velem történtek kisebb nagyobb érdekességek, különös, titokzatos dolgok, amiket akár csodának is nevezhetnék. Nyilván van valami sejtelmes, misztikus varázsa az útnak, ami miatt a világ minden részéről érkeznek ide a zarándokok. Ha valaki nyitott a csodákra és befogadó az új dolgok megélésére, azzal meg is fog történni. Ha valaki túl merev és ellenálló, netán negatív attitűddel rendelkezik, azzal nem, hogy csoda nem történik, hanem még jól sem fogja érezni magát. Légy nyitott, őszinte, élvezd az utat! Engedd, hogy a jó dolgok megtörténjenek veled! :-)

Vigyünk-e sátrat az El Camino zarándokútra?

Felesleges. Tudom, vannak néhányan, akik a természet közelségét egészen a sátorajtóból szeretnék élvezni, de én erről lebeszélnék mindenkit. A sátor jelentős súlytöbblet és nem biztos, hogy minden albergue udvarán fel lehet állítani. Ha pedig nem a zarándokszállás kertjében szeretnél éjszakázni, hanem valahol máshol, akkor meg hol fogsz zuhanyozni, mosni? Az első napokban - de lehet, hogy később is - fájni fog mindened, sajog majd az egész tested, minden mozdulat kínszenvedés lesz alváskor. Biztos, hogy jó ötlet a kemény, hideg talajon aludni? Ne, feledd, az éjszakák meglehetősen hidegek a hegyekben és akkor az esőről még nem is beszéltünk! Ha ennek ellenére úgy érzed, hogy sátorral mennél, tedd azt! Ne hagyd magad lebeszélni, én csak a saját véleményemet mondom el. Az út mindenkinek mást jelent, mindenki a saját útját járja!

Egyedül vagy társakkal induljunk az El Caminóra?

Nos, ez meglehetősen egyén függő kérdés. Én úgy indultam el az úton, hogy előtte csak az odautazás erejéig kerestem útitársat, hogy a repülőn meg a vonaton ne kelljen egyedül utaznom. Végül olyan jól kijöttünk Krisztivel, hogy néhány napot leszámítva az egész úton együtt maradtunk és együtt gyalogoltunk be Santiagóba. Későbbi utamon 2016-ban ugyanígy zarándokoltunk Erikával, talán egy éjszakát leszámítva végig együtt haladtunk. Arra azonban felhívom a figyelmet, hogy ez a hosszú és kimerítő zarándokút nagyfokú toleranciát és alkalmazkodó képességet igényel. A legnagyobb próbatétel az, hogy mindenkinek más a tempója, más fizikai adottságokkal bír és emiatt bizony gyakran kell kompromisszumokat kötni, ha az útitársak együtt akarnak maradni. Lesznek nehezebb napok, amikor a másik szárnyalna és lesz, amikor te bírod jobban. Ilyenkor össze kell hangolni, hogy hány kilométert menjetek, hol szálljatok meg stb. és ez nem mindig könnyű. Az El Camino nem csupán az egyénnek, hanem az emberi kapcsolatoknak, a házasságoknak, szerelmes pároknak vagy a barátságoknak is nagy erőpróbája. Jó esetben megerősíti azt, legyünk pozitívak.... :-) Ismertem egy lelkes nőt, aki maga köré szervezett másik 5 zarándoknőt és így hatan együtt indultak az El Camino megjárására. Mondanom sem kell, hogy hamarosan jöttek a súrlódások és kettészakadt a kis csapat, végül keserű szájízzel fejezték be a zarándokutat. Mindezek ellenére én azon a véleményen vagyok, hogy jó dolog egy útitárs, ha megfelelő szabadságot biztosít mindkét fél a másiknak. 

Veszélyes-e az El Camino zarándokút?

Ha betartod az alapvető szabályokat, akkor egyáltalán nem! Milyen veszélyek lehetnek az úton? Nos, az El Camino (Camino Francés) nem összekeverendő az El Camino del Rey (Királyok útja) kalandtúrával, ami valóban életveszélyes, ráadásul illegális is. A Szent Jakab út az egyik legnyugodtabb, legbiztonságosabb hely, ahol valaha jártam. Természetesen nem kellő odafigyelésnél - de esetenként még amellett is - előfordulhatnak balesetek (bokaficam, törés, zúzódás), de semmivel nem nagyobb eséllyel, mint bármely más túra alkalmával. Érdemes a pénzt és a fontos iratokat egy testtáskában tartani (erről részletesen a felszerelések menüben írtam már), de nekem ilyen sem volt és nem történt semmi baj. Sajnos, hallottam azonban egy esetet, hogy O'Cebreiro alberguéjében éjszaka kiraboltak néhány zarándokot miközben aludtak, de erről nem tudok túl sokat, mivel nekem is csak mesélték. Nem árt az óvatosság, de az én személyes tapasztalatom az, hogy soha nem éreztem magam nagyobb biztonságban, mint az El Caminón.

Hol lehet megszállni az El Camino mentén?

A zarándokszállások, másnéven alberguék kifejezetten a zarándokok számára fenntartott egyszerű szállások, melyeket a zarándokigazolvánnyal, zarándokútlevéllel (credencial) lehet igénybe venni. Ezekről részletes listát adnak az induláskor a zarándokirodában, de a legtöbb útikönyv is tartalmazza az igénybe vehető szállások fontosabb adatait (elérhetőség, ágyszám, felszereltség, ár). Addig is itt az én szálláslistám, amelyben azokat az alberguéket sorolom fel, ahol megszálltam. 

Vannak-e nyilvános WC-k az El Camino útvonalán?

Ez valóban egy sarkalatos kérdés, mert bizony a szükség nagy úr! :-) Aggodalomra azonban semmi ok, az út mentén szinte minden faluban van legalább egy bár, ahol többnyire tiszta, kulturált toilet áll rendelkezésünkre. Az egyikről még fotót is tettem fel, a 4. napnál megtekinthető. :-) Nyilván a bárba betérve illik valamit fogyasztani, de nincs is annál jobb, mint összekötni a kellemest a hasznossal, azaz egy jó café con lechét egy... hasznos kis vagy nagy dologgal. :-) A spanyol bárokat egyébként nem úgy kell elképzelni, mint amilyen képet mi magyarok a "bár" szóhoz társítanánk, hanem egyszerű kis presszókról van szó, némelyik kiskocsma hangulatú, de ott bárnak nevezik ezeket. Nálunk hamar rutinná vált, hogy ahány bár, annyi café con leche... :-)

Mikor érdemes menni az El Caminóra?

Először 2011. szeptember-október hónapban jártam az El Caminót, de pokoli hőség volt! Meglepő módon a forróság mellett a reggelek kifejezetten hűvösek voltak, de a hegyekben még hidegebb volt a hajnal! Szerencsére az egész  utat megúsztam egy csepp eső nélkül, de nyilván ez nem minden évben van így. El sem tudom képzelni, hogy nyáron milyen hőség lehet, ha ősszel is kánikulai meleg van, talán tavasszal enyhébb lehet az időjárás, akkor viszont gyakoribbak a záporok és napokig tartó esős időszakok is lehetnek. Másodszor 2016. júniusban jártam meg a Francia utat, s valóban ebben az időszakban sokkal változékonyabb volt az időjárás. A legtöbb zarándok nyáron indul útnak, különösen a fiatalok, olyankor nagyobb a zsúfoltság a szállásokon. Megjegyzem, ősszel is találkoztunk full és completto felirattal az albergue ajtaján. :-( Tavasszal nagyon szép lehet a sok zöld rét a virágokkal és az ébredező természettel, ősszel viszont barnára változik  táj és mézédes, finom szőlővel, gyümölcsökkel ajándékozza meg a vándort. Azt hiszem, erre a kérdésre nincs jó válasz, bármikor érdemes menni, talán persze a téli időszakot leszámítva.

Kell-e El Camino térkép az útra?

Igen, ez nagyon hasznos dolog. A Cordula Rabe: Szent Jakab-zarándokút című könyve tartalmazza a szükséges térképeket és részletes eligazító magyarázatokat, valamint domborzati metszetekkel is felkészít - lélekben legalábbis :-) - a várható magasságok leküzdésére. Manapság léteznek már különböző El Camino mobil alkalmazások az appok kedvelőinek, ahol a GPS koordináták is segítenek az eligazodásban. Ha egyik sem áll rendelkezésünkre, akkor sincs gond, mert az induláskor a zarándokirodában a kezünkbe nyomnak egy sematikus térképet és egy etapokra bontott szintmetszetet is, de a legjobb, ha követjük a sárga nyilat vagy kagylót, mert abból baj nem lehet.

Hogyan tölthetjük fel mobil telefonjainkat?

Szinte minden szálláson van áramvételi lehetőség, a legtöbb helyen bent a hálótermekben. Némelyik felújított alberguében minden ágyhoz tartozik saját konnektor, de azért nem ez a jellemző. Leggyakrabban néhány áramforrás van a szobában vagy esetleg a társalgóban, konyhában és ilyenkor bizony osztozni kell társainkkal. Itt is ildomos betartani a zarándok etikettet, vagyis csak addig használni az áramot, amíg feltölti a készüléket, mert bizonyára másnak is szüksége lesz rá. Nekem nem volt gondom ezzel, de hozzáteszem, hogy én csak a mobiltelefonomat töltöttem fel, azt viszont szinte naponta, ugyanis azt használtam fotózásra is. Véleményem szerint nem is nagyon kell más elektromosságot igénylő eszköz az úton, hiszen a lényeg, hogy elszakadjunk a hétköznapi életünktől, magunk mögött hagyjuk egy kicsit a civilizációt. Ha valakinek nagyon fontos ez a kérdés, akkor megnyugtatásul vihet magával egy kettes elosztót, de minden gramm súly számít és nagyon hamar össze lehet pakolni plusz kilókat ilyen felesleges apróságokból.

Egyelőre ennyi, bővítem még a kérdés listát és várom a továbbiakat is. Igyekszem hamar válaszolni. Hajrá, bátran kérdezzetek! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr344901960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.11.22. 10:30:02

Azert az idegennyel hianya nagyon megnehezit az utat . en. sak nemetul beszelek esegy kicsit angolul, a spanyolt csak mutogatva de igy is hulyenek ereztem magam. persze ha ket magyar egyutt van akkor van kihez szolni. de ha egyedul vagy nagyon keserves.

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2012.11.27. 22:07:20

@Frengi: Szia Frengi!
Én nem tudnám elképzelni magamról, hogy "keserves" lenne az El Camino, még ha egyedül mennék is. Továbbra is az a véleményem, hogy a nyelvtudás hiánya nem lehet akadály, így mindenkit bátorítanék, aki emiatt bizonytalan, bátran nekivághat az útnak.
Buen Camino!
Andrea

2012.11.27. 22:21:31

Hát persze, mindennek neki lehet vágni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.14. 07:48:58


még a magunkkal vivendő tárgyakról lenne jó egy faq

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2013.01.14. 08:36:54

@wmiki:
A jobb oldali menüoszlopban a "Hasznos információk" között találod a "Felszerelés, ruházat" linket. Itt részletes listát találhatsz a szükséges tárgyakról.

vitalis06 2013.01.14. 09:55:18

szeptember-október a 2 legmelegebb, legszárazabb hónap Spanyolország északi részén, a nyár hűvösebb és sokkal esősebb is.
(köszönhető a Golf áramlásnak)

Molinaseca 2013.01.24. 22:34:08

Andrea!

Volna egy kérdésem, hátha valaki tudja a választ!
Járt mar valaki az Ezüst úton? Szeretnem tudni, hogy ugyanolyan kiépült -e mint a Francia út? Van-e annyi zarándokszállás, sűrűn lakott-e mindenhol, stb?
Előre is köszönöm ha valaki tudna:)

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2013.01.24. 22:43:16

@Molinaseca:
Hát erre én is kiváncsi lennék! Várjuk az infókat! :-)
süti beállítások módosítása