El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

El Camino szakácskönyv

Mit főzzünk az El Camino zarándokúton egyszerűen és gyorsan?

2013. március 14. - Andrea az El Caminón

Lecsó, bocadillos, spagetti bolognese, francia előétel bagettel - világkonyha az El Caminon :-)

Tegnap feltettem egy fotót a Facebookos oldalunkra a Sahagunban készült lecsónkról, amit nagyon sokan lájkoltatok, sőt volt, aki egyenesen a receptet kérte. Ez adta az ötletet, hogy írjak egy bejegyzést a könnyen elkészíthető zarándok ételekről, receptekkel, fotókkal, íz- és szagmintákkal. Na jó, ez utóbbi kettőt képzeljétek hozzá. :-) Csakis olyan ételeket fogok felsorolni, amelyek szinte mindenhol és majdnem minden évszakban elkészíthetőek. 

Hungarian lecsó

Hungarian_lecso_az_El_Caminon.jpg

Ha valaki komoly gasztronómiai elismerésekre vágyik és még jól is akar lakni, akkor mindenképp érdemes a lecsóval próbálkoznia. A hozzávalók bevásárlása előtt nézzünk szét az albergue konyhájában, nehogy úgy járjunk, mint ahogy mi Najéra-ban a pizzával, de erről majd később... :-) Szinte mindenütt találhatunk valamennyi olajat, sót és egy serpenyőt vagy lábast. Én otthonról semmi más alapanyagot nem vittem az Útra, mint egy zacskó 50 grammos édesnemes pirospaprikát és mondhatom, hogy meghálálta a kis drága, hogy betettem a hátizsákomba. Lássuk tehát a hozzávalókat.

egy löttyintés olaj
két kávéskanál só
2-3 kávéskanál pirospaprika
2 nagy fej hagyma
2-3 paradicsom
félkiló paprika, lehetőleg vegyesen piros, zöld, sárga
egy kis zacskó frankfurti virsli vagy valamilyen kolbász
(nem érdemes a spanyol füstöltszalonnával próbálkozni, mert teljesen más az íze, szerintem nem is füstölt, hanem valamilyen más eljárással készül, szóval inkább virsli vagy kolbász mehet a lecsóba)
esetleg tojás, ha valaki úgy szereti
friss bagett

Pucoljuk meg a hagymát és szeleteljük hosszában csíkokra. Hevítsük fel az olajat, tegyük rá a hagymát és pároljuk üvegesre. Eközben mossuk meg és szeleteljük fel a paprikákat és a paradicsomot. A hagymára tegyük rá a 2-3 kávéskanál pirospaprikát, de közben húzzuk le a tűzről, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Gyorsan keverjük el és tegyük rá az összevágott paprikát és paradicsomot, majd sózzuk meg. Vizet nem szabad alá tenni, a paprika és paradicsom bőven enged majd levet. Gyakran kevergessük, főleg az elején és kb. fél óra múlva tegyük bele a szeletekre vágott virslit vagy kolbászt. 3 perc rotyogtatás után kész is. Friss bagettel egyszerűen mennyei! :-) A fenti mennyiség - étvágytól és befogadóképességtől függően - kb. 2-3 zarándoknak elegendő. Jó étvágyat kívánok hozzá! :-)

Tonhalas tésztasaláta

Hozzávalók:

1 doboz tonhal konzerv (többfélét lehet kapni, zöldséges ízesítéssel, paradicsomos mártással stb.)
1 csomag penne vagy bármilyen száraz tészta (nézz körül először a konyhában, lehet, hogy találsz egy fél zacskóval) 20 dkg tészta bőven elég 2 embernek
sajt (elhagyható)

Főzd ki a tésztát sós vízben és keverd össze a tonhal konzervvel. Ha szereted, akkor a tetejére tehetsz sajt darabkákat, de azt el is hagyhatod. Már kész is! 

Omlettes bocadillos

Omlette_bocadillos_El_Camino.jpg

2 tojás
pici olaj

friss bagett

Ha találsz olajat, sót a konyhában és nincs túl sok pénzed vagy csak picike bolt van a faluban, akkor egy gyors vacsihoz nem kell más, mint 2 tojás és bagett.

Verd fel a tojást, készíts belőle rántottát és tedd a félbevágott bagett közé. Tehetsz bele sonkát is, úgy még finomabb. Kész is!

Spagetti bolognese

olaj

1 üveg bolognese mártás
spagetti
sajt

Ismét konyhabejárással kezdd, majd utána vedd meg a szükséges hozzávalókat. Ketchupot nem javaslok venni, mert elég nagy kiszerelésben lehet kapni és utána cipelni kell, de akár nagyvonalúan ott is hagyhatod a konyhában a maradékot, ha úgy gondolod. 

Főzd ki a spagettit és keverd össze az előmelegített spagetti szósszal. A tetejére tegyél sajtdarabkákat, ha úgy jobban szereted. (Sajtreszelőről ne álmodozz...) Kész is!

Krumplipüré virslivel

1 doboz krumplipüré por
1 zacskó virsli

A krumplipüré port keverd simára vízzel a használati utasítás szerint és melegítsd fel. Főzd ki a virslit, de ha találsz olajat és serpenyőt, akkor sütheted is, szerintem úgy még finomabb. Már kész is!

Pizza

Vegyél egy előhűtött pizzát tetszés szerinti feltéttel. Rengeteg formában létezik, de lehetőleg ne fagyasztottat vegyél, hanem félkész pizzát, az gyorsabban elkészül. A nagyobb városok szupermarketeiben biztosan találsz sokfélét. Figyelem! Előtte nézd meg a konyhát, hogy van e sütő, nehogy úgy járj, mint mi Najérában, ahol a csillogó-villogó konyhában minden volt csak éppen sütő nem! (Kis hospitaleroi segítséggel azért valahogy elkészült a pizzánk, erről a 8. napnál olvashatsz :-)...) Szóval tedd be a pizzát a sütőbe és 15 perc elteltével már fogyaszthatod is! Jó étvágyat hozzá!

Előétel, figyelem, érdemes kipróbálni!

Francia útitársaink - Patrick és Fabrrice - szoktattak rá minket erre az igen egyszerű előételre, amit mindenhol elkészíthetünk. Nem kell hozzá más, mint 2-3 paradicsom, friss bagett és olivaolaj. Utóbbit rendszerint lehet találni a konyhában.

Vágd karikákra a paradicsomot, egy picit sózd meg és locsold meg egy kevés olivaolajjal. Friss bagettel fogyaszthatod, a levét is érdemes kitunkolni és ezzel csillapíthatod farkaséhségedet, amíg a főmenü elkészül. Próbáld ki, nagyon finom és egyszerű! Ínyencek tehetnek bele még olivabogyót is.


Egyelőre ennyi étel jutott eszembe, de Ti is bővíthetitek a recepteket. Jó étvágyat, Zarándokok! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr135066119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása