El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

Szállások, albergue lista

Szállások az El Camino zarándokúton 2011. őszén

2012. november 27. - Andrea az El Caminón

Felsorolom, hogy milyen szállásokat vettem igénybe a Szent Jakab zarándokúton és igyekszem mindegyikhez egy rövid leírást is adni (ár, felszereltség, megközelíthetőség stb). Praktikusan először a táblázat formát használom, majd utána néhány fotó és kiegészítés következik. Sajnos nem mindegyik szállásról készítettem képet, de némelyikről többet is, így talán meg lesz a balance. :-) Ráadásként még egy letölthető albergue listát is teszek fel az egyéb szállásokról, remélem hasznos tanácsokkal szolgálhatok. :-)

zarandokszallas.jpg

 

Nap Város, falu  Szállás neve Ár Leírás
-1.nap Saint Jean Pied de Port 5B RUE ZUHARPETA 12 Nagyon kellemes, családias, nincs emeletes ágy, nehezen találtuk meg.
1.nap Roncesvalles Albergue de la Colegiata 10 A kolostor épületében, felújított, tiszta, kényelmes szállás. Nincs emeletes ágy!
2.nap Zubiri Iskola 4 Nagyon szerény körülmények, teltház esetén a tornateremben matracokon...
3.nap Pamplona Iglesia de Jesús y Maria 6 A katedrálishoz közeli templomból kialakított, felújított zarándokszállás.
4.nap Puente la Reina Santiago Apóstol 8 Áthaladva a városon, majd a hídon átkelve jobbra fenn a hegytetőn.
5.nap Estella Albergue Anfas 6 Lelkileg sérültek egyesülete által fenntartott szállás, nagyon kedvesek!
6.nap Los Arcos Régi iskola épület 5,5 A városon átkelve található. Emeletes ágyak, konyha, italautomata, internet.
7.nap Logrono Parroquial de Santiago  D A parókián étkezés és fürdés, szállás a templomban matracon. Felejthetetlen!
8.nap Najéra Albergue Alberone 8 Vadonat új magán szállás, szép, tiszta fürdőszobák, nagy modern konyha.
9.nap Santo Domingo de la Calzada Cofradia del Santo D Felújított, több emeletes, tágas, tiszta fürdők, nagy konyha, étkező, internet.
10.nap Belorado Cuatro Cantones 6 A város legutolsó szállása, átlagos szobák, nagy kert, konyha.
11.nap Agés Albergue Municipal 7 Felújított, tágas, kényelmes szállás, szép tiszta fürdők, bár, étterem, bolt.
12.nap Burgos Amigos del Camino de S. 4 A legnagyobb szálló, hat emeletes, lift, nagy szobák, tágas fürdő, étkező.
13.nap Hontanas Albergue el Puntido 4 Barátságos szálló, kisebb szobák, konyha, terasz, bár, étterem.
14.nap Itero de la Vega Albergue Municipal 5 Egyszerű szállás, kerttel, egy nagyobb szoba, internet, nem emeletes ágyak!
15.nap Carrión de los Condes Albergue Espíritu Santo 5 Egyházi fenntartású, tágas szobák és udvar, étkező, nem emeletes ágy!
16.nap Moratinos Hospital San Bruno 8 Olaszok által működtetett szállás, családias, szép kert, zarándok menü.
17.nap Sahagún A. Municipal la Trinidad 4 A régi templom épületében egy légterű, nagy terem, nem túl szép.
18.nap El Burgo Ranero A. Domenico Laffi D Kis szobák, konyha, mosógép, kert, az utcán szemben több étterem, bár, bolt.
19.nap Puente Villarente Albergue San Peyalo 8 Kellemes hely, két szép kert, konyha, étkező, társalgó, tiszta, rendezett.
20.nap León Santa Maria de Carbajal D A bencések által működtetett szállás, külön női és férfi hálótermek.
21.nap Hospital de Órbigo A. Parroquial Karl Leisner 5 Meseszerű belső udvar, nagy kert, kis szobák, kellemes környezet, konyha.
22.nap El Ganso Albergue Gabino 8 Belső udvar, konyha, reggeli az árban, a közelben vendéglő, nem rossz hely.
23.nap El Acebo Albergue Parroquial D Udvar, étkező, közös reggeli és vacsora, kedves hospitalera-k.
24.nap Cacabelos Albergue Municipal 5 2 személyes hálófülkék (nem emeletes ágy!), nagy udvar és fürdő, hangulatos.
25.nap La Faba Albergue de la Faba 5 Nagy konyha, kert, átlagos zarándok szállás.
26.nap Triacastela Albergue A Horta de Abel 9 Privát szállás, konyha, társalgó, kert, hangulatos.
27.nap Sarria A. de Sarria Municipal 5 Átlagos, de tiszta szállás, konyha, mosógép, eldobható lepedőt adnak.
28.nap Hospital da Cruz Hospital da Cruz Municip. 5 Tiszta, felújított szállás, a konyha nem túl felszerelt, eldobható huzatot adnak.
29.nap Mélide Albergue de Melide Mun. 5 Nagy, sok férőhelyes, felújított szállás, átlagos, mosógép, sok fürdő, konyha.
30.nap Pedrouzo Albergue de Arca do Pino 5 Municipal szállás, sok férőhely, tusoló, felszerelt nagy konyha, mosógép.
31.nap Santiago de Compostela Residencia San Lazaro 10 A város szélén van, teljesen felújított, hatalmas konyha, társalgó, sok fürdő.


D = donativo / adomány (annyit adsz, amennyit gondolsz, jónak látsz vagy megengedhetsz magadnak)

 

-1. nap: Saint Jean Pied de Port

Megérkezéskor ajánlatos rögtön felkeresni a zarándokirodát, ahol első kézből kaphatunk információkat a szabad szállásokról, így nem kell bejárnunk az egész várost, hanem célirányosan mehetünk a még szabad helyekre. Ha valaki biztosra akar menni, akkor előre foglalhat szállást az Esprit du Chemin nevű alberguében. (www.espritduchemin.org) Minket elirányítottak a Sarl Zuharpeta nevű alberguébe, de elég nehezen találtuk meg. Annyit tudtunk, hogy valamilyen tér 7. szám alatt található, ami a valóságban 5. volt. A földszinten bár és étterem működött fizetős internettel, a zarándokszállás pedig az emeleten volt. A szobánkhoz tartozó erkélyről gyönyörű kilátás nyílt a Pireneusokra, nagyon kellemes szállásnak bizonyult.

Saint Jean Pied de Port albergue szoba.jpg


1. nap: Roncesvalles

Az első és egyben a legkeményebb nap után egész biztosan mindenkinek lesz szállása, mert a roncesvallesi kolostor épületében több emeleten, több száz ágy várja a zarándokokat. Minden ágyhoz tisza lepedőt és párnahuzatot is adnak, az ágyak végénél pedig saját áramforrásunkból tölthetjük fel megfáradt telefonjainat. Este 10-kor központilag leoltják a villanyt a hálótermekben, reggel 6-kor pedig ugyanígy visszakapcsolják. Külön férfi és női zuhanyzó valamint étterem áll rendelkezésünkre.

roncesvalles albergue.jpg


2. nap: Zubiri

Már a 2.nap bebizonyosodott, hogy nem érdemes előre tervezni a szállásokat és a városokat. Roncesvallesben és utána az úton több helyen is plakátokon hirdették, hogy a larrasonai szállás éppen ottjártunkkor 3 napra bezárt, ezért a zarándokok többsége az előtte lévő városban, Zubiriben kívánt megszállni. Érkezésünkkor már a régi iskolaépületben is teltház volt, így a tornateremben kaptunk elhelyezést matracokon. Elég nomád körülményeknek mondanám, a zuhanyzó is ennek megfelelő volt, de olyan fáradtak voltunk, hogy szinte mindegy volt hova, csak letehessük magunkat. Ha jól emlékszem, a szobákban egy picit drágább volt a szállás, talán 6 vagy 7 euró lehetett. Pénzbedobós internet, konyha és italautomata jelentette a luxust. :-)

el camino zubiri tornacsarnok.jpg


3. nap: Pamplona

A katedrálishoz közeli Iglesia de Jesus y Maria templomból kialakított szálláson sajátos hangulatot árasztanak a régi templom falak. Két szinten sok emeletes ágyat helyeztek el, tiszta, tágas vizesblokk, internet szoba, kellemes udvar szolgálja kényelmünket. 10 órakor szigorúan zárják a kapukat és csak reggel 6-kor nyitják ki!

El Camino Pamplona Iglesia de Jesus y Maria zarandok szallas.jpg


4. nap: Puente la Reina

Ne essünk kétségbe, ha a város első két szállása már betelt, hiszen a folyópart túloldalán egy 100 férőhelyes, tágas albergue áll. Mindössze "csak" át kell vonszolnunk magunkat a városon, át a hídon és jobbra kanyarodva felfelé egy kisebb hegymenet után már meg is érkezünk a Santiago Apostol nevű szállásra. :-) Étterem és bár is működik itt, a recepció pedig a bárpultnál található, ahol érkezésünkkor azonnal friss, jéghideg limonádéval kínáltak! (Valószínűleg úgy nézhettünk ki, mint a szomjhalál szélén lévő, karavántól elszakadt utazók a Szaharában...) A sok emeletes ágy mellett, elfogadható fürdő, mosógép, internet és főképp egy nagy kert is tartozik a szálláshoz, ahonnan nagyon szép naplementés fotókat készíthetünk. :-)

puente la reina santiago apostol albergue.jpg


5. nap: Estella

Estella városában több albergue is van, melyek többsége már betelt érkezésünkkor, de nem bánkódtunk, mert a város szélén lévő Albergue Anfas nevű szálláson találtunk még helyet. Ezt az albergue-t a lelki sérültek egyesülete tartja fenn és a zarándokok elszállásolásában az itt lakó gondozottak segítenek. Nem kell tőlük tartani, nagyon kedves, segítőkész emberek, akiknek a gyógyulását az egyszerű hétköznapi rutinfeladatokban való közreműködés is segíti. Nekünk például az egyik lakó a mosásnál segédkezett, beindította, felügyelte majd kikapcsolta a mosógépet, s mindezt olyan nagy felelősségtudattal tette, mintha legalább egy repülőtér irányítótornyáért felelt volna. :-) A szállás amúgy átlagos, emeletes ágyak, felszerelt konyha, társalgó, italautomata, internet tartozik hozzá.

albergue anfas zarandokszallas estella.jpg


6. nap: Los Arcos

A város másik felén található a régi iskola épületében kialakított, sok férőhelyes albergue. A hálótermekben kissé szűk a hely az emeletes ágyak között és az ablakok is csak résnyire nyithatóak, de nagy udvar, jól felszerelt konyha, ital automata és internet ellensúlyozza a kényelmetlenséget.

Los Arcos albergue iskola szoba.jpg


7. nap: Logrono

A legkülönlegesebb szállásunk a logronoi Iglesia de Santiago parókián illetve a mellette lévő templomban volt! Miután a város másik két albergue-je már completto volt, a parókián kértünk bebocsátást. A masszív bejárati ajtó jobb oldalán kell jelezni a kapucsengőn. Csak egy zuhanyzó van, előtte viszont egy kis társalgóban lehet várakozni és beszélgetni, amíg sorra kerülünk. A közös vacsora elkészítésében lehet segédkezni, ugyanígy a reggeli készítésben és kiosztásban is. Mise, közös ima, zarándokáldás is része a szertartásnak. Vacsora után kiosztják a matracokat, melyekkel a parókia melletti templomban helyezhetjük kényelembe magunkat. A miénk éppen a feszület alatt volt! :-) A kaput szigorúan bezárják, este már nem lehet kimenni a városba...


Logrono parokia kapu.jpg

 

Logrono Iglesia de Santiago templom matrac.jpg

 

Logrono Iglesia de Santiago templom szallas feszulet alatt.jpg



8. nap: Najéra

Najéra viszonylag nagyobb város, több albergue-je is van, de a száz fős önkormányzati szállás már tele volt, amikor beértünk a városba. Mindenképp át kell kelni a hídon a municipal szálláshoz is,  de annak közelében van egy vadonatúj privát albergue, ahol végül mi is megszálltunk. (Az egyik emlékezetes szállásom volt! :-)) Olyan új szállás, hogy még az útikönyvben sincs benne, ezért itt a cím: Albergue Alberone, San Marcial 8. A szobák picik, 6-8 férőhelyesek - emeletes ágyakkal - és mindegyikhez nagyon szép saját fürdőszoba tartozik. A földszinten egy hatalmas csili-vili konyha étkező asztalokkal, székekkel, tévével és ital automatával. Felhívom a figyelmet, hogy a vadonatúj kerámialapos tűzhely euróval működik! Ilyet máshol nem tapasztaltam, de itt érdemes rá felkészülni, mert bizony sokba kerülhet a vacsora. (5 perc - 1 euro) 

albergue alberone najera konyha.jpg

 

9. nap: Santo Domingo de la Calzada

Az egyik legnagyobb szállás több, mint 200 férőhellyel. 2009-ben felújították, amikor a spanyol királyné tiszteletét tette az albergue-ben. Emeletes ágyak vannak ugyan, de kis túlzással olyan, mint egy szálloda. Nagyon tágas, tisza fürdők, jól felszerelt konyha, hatalmas étkező, ital- és édesség automaták, társalgó, internet szoba, mosógép, külön mosó helyiség, udvar kerti asztalokkal és padokkal. Mire lehet még szüksége egy zarándoknak? Csak ajánlani tudom ezt a szállást! S mindezek mellett donativo és ráadásként angolul beszélő hospitalero a recepción. Kell ennél több? :-) Jöjjenek a fotók:

santo domingo de la calzada albergue belul.jpg

santo domingo de la calzada albergue hall.jpg

santo domingo de la calzada albergue udvar.jpg

 

10. nap: Belorado

Sajnos erről az albergue-ről nem készítettem fotót, de nincs is túl sok mondanivalóm róla. Átlagos felszereltségű szállás, emeletes ágyakkal, konyhával, kerttel. Számomra leginkább a társaság miatt marad emlékezetes... :-)


11. nap: Agés

A municipal (önkormányzati) szállás szépen felújított, tágas, tiszta, lepedőt és párnahuzatot adnak. A szálló saját bárt üzemeltet, ahol reggelizni, vacsorázni is lehet, de egy kisebb boltot is működtetnek a bárpult mögött.

El Camino Ages Municipal albergue szoba emeletes agy.jpg

Ages municipal albergue bar.jpg


12. nap: Burgos

A 170 férőhelyes burgosi önkormányzati szállás jó, közvetlenül a katedrális felé vezető úton van, bár mi egy kicsit nehezen találtuk meg. Csupán annyi volt a hiba, hogy az útikönyv rossz házszámot tüntetett fel, de ez elég volt ahhoz, hogy percekig ott bolyongjunk előtte. A pontos cím: Fernán González 28. (a könyv 32.-t ír, de ez nem igaz!) Hat emeletnyi épület, de nem mindegyiken van hálóterem. Szép tiszta fürdők vannak, de furcsálltuk, hogy csak egy WC-t találtunk az emeleten. Az egyes szintek között lifttel lehet közlekedni, ami közvetlenül a szobába nyílik, így elég gyakori a liftajtó zaja, amíg el nem csendesednek a népek. Nagy étkező helyiség, kicsi konyha, hatalmas, több rekeszes, gépesített cipőtároló. Cipővel nem lehet felmenni a szobákba, lenn kell hagyni a tárolóban!

El Camino Burgos municipal albergue etkezo.jpg


13. nap: Hontanas

Hosszú és fáradságos gyaloglás után érkezünk egy jelzőtáblához, mely szerint Hontanas már csupán 500 méter távolságra van, azonban ennek semmi nyoma. Egy árva lakott település sincs látótávolságon belül, de ne adjuk fel, hamarosan megpillanthatjuk a teknő-szerűen megbújó kis falucskát, Hontanast. Az El Puntido albergue több  kisebb, különbejáratú szobából áll, mindegyikhez zuhanyzó és WC is tartozik, konyha, mosó helyiség, terasz, tévé szoba, étterem és bár várja a zarándokokat.

El Camino Hontanas Puntido albergue.jpg

El Camino Hontanas Puntido albrgue eloter.jpg


14. nap: Itero de la Vega

Ebben a pici faluban három albergue is van, mi a legtávolabbit választottuk és nem bántuk meg. A legtöbben az első kettőben szállnak meg, mert fáradtak és minél előbb szállást akarnak foglalni, éppen ezért azok többnyire megtelnek. A mi szállásunk meglehetősen kicsi és szerény volt, de a 11 ágyból csupán 6-ot foglaltunk el, a többi végig üres maradt. Ja, és nem emeletes ágyak, hanem - hogy is kell mondani, ami nem emeletes? földszintes ágy? elég furán hangzik... :-) - szóval normál ágyak vannak az egy szem hálóteremben! Ez nem akármilyen kényeztetés ám! :-) 2 zuhanyzó és WC, egy pici kis főzőfülke, valamint egy kis kert székekkel és asztalokkal tartozik még a szálláshoz. Még egy fontos dolog internet függőknek: ingyenes és korlátlan internet használat! :-) Na, azért nem kell nagyon ujjongani, mert olyan lassú a net, hogy idegesítőbb, mintha nem lenne... A hospitalera nem tartózkodik a szálláson, nyugodtan helyezkedjünk el, ha találunk üres ágyat, mert majd este 7-8 között jön pecsételni és akkor kell fizetni is.

Itero de la Vega albergue szoba_1.jpg


15. nap: Carrión de los Condes

Kimerülten érkeztünk erre az egyházi kezelésű zarándokszállásra, ahol egy szó szerint kedves nővér csekkoltatott és pecsételt be a credencialba. Nagy hálóterem és normál (nem emeletes) ágyak, hurrá! :-) Rendes fürdő, konyha, étkező és egy hatalmas udvar tartozik még a szálláshoz. A közelben sok étterem, bár, szupermarket is található.

Carrion de los Condes Albergue Espiritu Santo.jpg


16. nap: Moratinos

A fotókat válogatva csodálkoztam rá, hogy a moratinosi abergue sokkal szebbnek él az emlékeimben, mint a képeken! :-) Valószínűleg azért, mert egy reménytelenül hosszúnak tűnt nap után kimerülten vonszoltuk be magunkat ebbe a faluba, ahol ez a szállás, mint egy menedékház fogadott be bennünket és egy nagyon kellemes estét töltöttünk el itt... Az albergue akkoriban nyitott, tehát még a Cordula Rabe: Szent Jakab zarándokút (Rother túrakalauz) című útikönyvében sem szerepel, de könnyű megtalálni, mert az egész falu nem túl nagy. Olaszok működtetik, a hospitalero és a szakács is olasz. Belül egyszerű berendezés, emeletes ágyak, pozdorja válaszfalak, külön férfi és női fürdők. Van egy szép nagy kert, ahol egy kisebb lábáztató medence is található, továbbá nyugágyak, kerti asztalok és székek is vannak. A faluban nincs bolt, de a szálláson be lehet fizetni zarándok menüre.

El Camino Moratinos Hospital San Bruno albergue kert.jpg

 


17. nap: Sahagún

A városba érkezve az út jobb oldalán egy hatalmas, modern szálloda fájdítja a zarándok szíveket. Továbbhaladva a belváros felé kétszer is elmentünk az önkormányzati zarándokszállás mellett, mert kívülről olyan rozogának tűnt az épület, hogy nem tételeztük fel róla abergue mivoltát. Egy régi templomból alakították ki a szállást, ami belül sem sokkal szebb. Hatalmas épület, egylégterű hálóterem kisebb válaszfalakkal, emeletes ágyakkal, átlagosan felszerelt konyha, étkező asztalokkal és padokkal, fürdő, internet. Akinek nem túl szimpatikus ez a szállás, az találhat másikat is Sahagúnban.

El Camino Sahagun municipal albergue bejarat.jpg

El Camino Sahagun albergue belul.jpg


18. nap: El Burgo Ranero

Ebben a kisvárosban (vagy faluban) több albergue is van, mi a Domenico Laffi szállást vettük célba, mivel donativo (adomány alapú) volt. Nem tudom miért, de az utóbbi néhány napban sorra bolyongtunk a szállásokat keresve és tiszteletköröket róva. Ezt az alberguét isnehezen találtuk meg és most sem tudom elmagyarázni, hogy kerültünk oda, pedig nem egy eldugott kis utcában van. A legjobb támpont egy kellemes kis tér a közelben, aztán a fotó alapján fel lehet ismerni. :-) Kis szobák, emeletes ágyak, de a mi szobánkban volt egy normál ágy is. Konyha, nagy étkező, társalgó, mosógép, szárítógép, kis kert, kellemes hely. A szállással szemközt, az utca túloldalán étterem, bár, bolt is található.

El Burgo Ranero albergue bejarat.jpg

El Burgo Ranero albergue szoba.jpg


19. nap: Puente Villarente

Ezen a településen is több szállás található, mi - Patrickra és Fabrice-ra hagyatkozva - az Albergue San Peyalo nevezetűt választottuk. Talán nem volt véletlen, mivel többnyire francia zarándokok lakták ezt a kellemes, nyugodt kis alberguét. Nagyon szép társalgója van tévével, internettel, kényelmes kanapékkal. A konyha elég kicsi és nem túlságosan felszerelt, de az alapvető edények és konyhai eszközök megtalálhatóak. Két hangulatos kert is tartozik a szálláshoz. Az egyikben szép virágok, kerti székek és szárítókötelek vannak, a másik pedig a konyháról nyílik, ahol kerti vacsorákat lehet rendezni. Ezen kívül van még egy nagy étkezőhelyiség, ahol be lehet fizetni reggelire is. Tiszta, szép szállás, de itt is emeletes ágyak vannak. :-(

Puente Villarente albergue hall.jpg

Puente Villarente albergue szoba.jpg


20. nap: León

León városában két nagyobb albergue található. Az első egy ifjúsági szállás nem messze a város szélétől, beljebb haladva pedig a bencések által működtetett Santa Maria de Carbajal szálláshoz juthatunk, közel a katedrálishoz. Én magam ez utóbbit választottam és nem bántam meg. Külön női és férfi hálótermek vannak,  persze itt is emeletes ágyakkal, este mise (nem esti mese - először véletlenül ezt írtam :-)), a falon pedig II. János Pál pápa képe őrködik felettünk. Rendes fürdő, internet, nagy udvar, konyha, étkező, közös reggeli és mindezek mellett a szállás adomány alapú. 

Leon Santa Maria albergue haloterem.jpg

Leon Santa Maria albergue II. Janos Pal papa.jpg


21. Nap: Hospital de Órbigo

Egy meseszerű kis ékszerdobozt találtam Hospital de Órbigo településen! A nagy híd után a főutcán haladva nem lehet eltéveszteni a parókiát. Hangulatos belső udvar fogadja a fáradt vándort, ahol a szemközti tűzfalra a ránk váró hegyeket is felfestették. Olyan, mintha igazi lenne! Szép virágok, gyümölcsökkel megrakott asztal, kellemes belső udvar, nagyon hangulatos! A szobák kicsik emeletes ágyakkal, kis konyha, kávé automata és egy hatalmas hátsó kert padokkal, asztalokkal felszerelve. 

El Camino Hospital del Orbigo parokia albergue belso kert.jpg

El Camino Hospital de Orbigo parokia albergue kep a falon.jpg


22. nap: El Ganso

Egy barátságos kis alberguét ajánlok El Ganso település vége előtt az út jobb oldalán. Kellemes belső udvar, normális vizes blokk, konyha, mosógép, rendezett körülmények. Mi emeletes ágyakkal berendezett szobában voltunk, de azt hiszem van néhány normál ágy is a szálláson. Az árban a reggeli is benne foglaltatik, ami azt jelenti, hogy a konyhában található élelmiszerekből szabadon válogathatsz. Piritós, keksz, margarin, lekvár, kávé, tej volt a kínálat ottjártunkkor, de ennél nem is kell több egy kora reggeli induláskor. A vacsorát a közeli kisvendéglőben is meg lehet oldani, ahol zarándokmenüt is biztosítanak.

El Camino El Ganso Albergue Gabino udvar.jpg

El Camino El Ganso Albergue Gabino szoba.jpg


23. nap: El Acebo

Ezen a picike kis településen meglepő módon több zarándokszállás is létezik. Az egyházi fenntartású Albergue Parroquial amellet, hogy donativo alapú, igazán zarándokbarát szállás. Két belevaló, igazi spanyol temperamentumos hospitalera a házigazda, akik gondoskodnak arról, hogy otthonosan érezd magad itt. A szobák emeletes ágyakkal vannak felszerelve, rendes fürdő, étkező helyiség, pici udvar, kerti padok állnak rendelkezésünkre. Az adomány alapú ár magában foglalja a bőséges vacsorát és reggelit is. A vacsora igazán finom volt, a desszert és vörösbor mellett még jó hangulatú estében is részünk lehetett. A mai napig fülemben cseng az egyik hospitalera hangja, aki ekként emelte poharát: VIVA ESPANA! :-)

El Camino El Acebo Albergue Parroquial.jpg

 


24. nap: Cacabelos

Igazi csemege a cacabelosi municipal zarándokszállás! A településen áthaladva majdnem a város szélénén, a híd túloldalán a templonál található. Két személyes fülkékre osztott hálórész, hatalmas, félig fedett udvar kőpadokkal, asztalokkal és szárító állványokkal, nagy, tiszta vizesblokk, mosógép, szárítógép, internet, italautomata. A legjobban a hólófülkés megoldás tetszett és persze főleg az, hogy végre nem emeletes ágyon kellett aludnom. :-) A fülke olyan, mint egy kis szoba, középen kis éjjeliszekrény olvasólámpával és mindkét ágy végénél egy-egy  szekrény áll. El is gondolkodtam rajta, vajon mit lehet bepakolni egy ekkora szekrénybe egy 8-10 kg-os hátizsákból? :-)

El Camino Cacabelos municipal albergue udvar.jpg

El Camino Cacabelos municipal zarandokszallas halofulke.jpg

El Camino Cacabelos onkormanyzati szallas halofulke.jpg


25. nap: La Faba

Az O Cebreiro előtti utolsó településen ez a német közösség által üzemeltetett albergue kínál szállást. Több szoba emeletes ágyakkal, kissé zord, alagsori fürdő, nagy konyha, udvar tartozik a felszereltséghez. Reggel egy nagy termosz kávé várja a zarándokokat donativo alapon.

El Camino La Faba albergue.jpg


26. nap: Triacastela

Ezen a településen meglepően sok szállás van, lehet tehát válogatni. Mi egy viszonylag drágább, 9 eurós szállást találtunk, de a tapasztalatom az, hogy Galiciában a municipal szállások is nagyon jók és sokkal olcsóbbak. Csak hogy amellett eljöttünk vagy tele volt, nem is emlékszem már... Szóval ez a szállás egész kellemes, kisebb szobák vannak emeletes ágyakkal, de a mi szobánkban volt egy normál ágy is, melyet éppen én birtokoltam! :-) Nagyon jó konyhája van, hangulatos társalgó, tévé, barátságos kert, minden adott a nyugodt pihenéshez. A konyhában úgy cikáztam, mint a villám, ezért a képen egy kicsit homályosan látszom. :-)

El Camino Triacastela albergue kert.jpg

El Camino Triacastela albergue konyha.jpg


27. nap: Sarria

Sarria az utolsó nagy város Santiago előtt bőséges infrastruktúrával. Bank, supermarket, éttermek, bárok, internet kávézó nyomtatóval,ahol be lehet csekkolni és kinyomtatni a beszállókártyát a repülőre, de főleg rengeteg zarándokszállás található itt. Ezek többnyire 10-12 eurós szállások, az önkormányzati szállás viszont olcsóbb, ezért mi mindenképp a municipalt akartuk megtalálni, ami nem volt túl egyszerű. A hídon átkelve az El Camino útvonalától jobbra van, egyébként nem túl eldugott helyen.. A képen látható ház nem a municipal albergue, csak nagyon tetszett, ezért lefotóztam, viszont jó támpont, mert ennél a háznál kell lekanyarodni. Az albergue bejárata a bordó ház utáni kapunál van. Egyszerű, de jól felszerelt szállás, eldobható lepedőt adnak, emeletes ágyak, konyha, mosógép, teljesen megfelelő.

El Camino Sarria Albergue Municipal.jpg

El Camino Sarria Albergue Municipal konyha.jpg


28. nap: Hospital da Cruz

Ezen a picike kis településen csak ez az egy zarándokszállás létezik. Kívülről nem látszik, de belül nagyon szépen felújított, tiszta, rendes szállás emeletes ágyakkal, jó a fürdő, a konyha viszont egyáltalán nem felszerelt. A kilátás nem mindennapi, a zuhany alól legelésző kecskéket láthatunk. :-) A faluban szinte semmi nincs, az albergue mellett azonban van egy kisebb hotel, ahol bár és étterem üzemel. 

El Camino Hospital da Cruz Albergue Municipal.jpg


29. nap: Mélide

Nagyon nagy, felújított önkormányzati zarándokszállás. Sok férőhely, emeletes ágyak, nagy fürdő, konyha, Egy kicsit nehéz megtalálni, de érdemes! Át kell menni a városon, majdnem a település széléig és ott egy kis utcában  bukkanhatunk rá. A kilátás itt sem hétköznapi, a kívül, belül modern szállást hagyományos gabonatárolók veszik körbe. A városban sok étterem, bár, bolt található és itt főzik a híres melidei polipot is. Legközelebb talán megkóstolom... :-)

el camino albergue municipal melide.jpg

El Camino Melide municipal szallas belul.jpg


30. nap: Pedrouzo

Nagy önkormányzati szállás, sok férőhellyel, de egy kicsit nehéz megtalálni. Az El Camino útvonalán haladva bal oldalon egy kissé mélyebben fekszik az úttól, ezért könnyen elmehetünk mellette, ha nem figyelünk. Több termében rengeteg emeletes ágy, nagy zuhanyzó, jól felszerelt konyha, mosógép, udvar található. A szállástól nem messze két boltban is lehet élelmiszert vásárolni, de bár is van a közelben. Itt már elég sok zarándok gyűlik össze, szóval nagyfokú toleranciára van szükség, ha nem akarjuk kényelmetlenül érezni magunkat.

Pedrouzo Albergue de Arca do Pino.jpg

El Camino Pedrouzo Albergue de Arca do Pino konyha.jpg


31. nap: Santiago de Compostela

Santiago tele van magánszállásokkal, kisebb, nagyobb hotelekkel és jónéhány alberguét is találhatunk itt. Utóbbiak elég hamar megtelnek, a helyzet azonban nem reménytelen. :-) Santiagoba érve először egy hatalmas zarándokemlékmű mellett vezet az utunk, aztán sokáig kell még gyalogolnunk az óváros felé. Egy idő után táblák jelzik bal oldalon az Albergue Acuario szállást, melyet magyar hospitalero, Balázs vezet. Amikor mi jártunk ott, akkor persze már telt ház volt nála, de nagyon rendes, segítőkész volt és végül is az ő segítségével találtunk másik szállást. A katedrális környékén sok zarándok-vadász osztogatja a magán hotel szórólapokat, ahol többnyire 15-20 eurós áron kínálnak szállást. Mi nem akartunk ennyit fizetni, ráadásul én két éjszakát készültem eltölteni Santiagoban, így tehát irányt vettünk Balázs felé, aki rövid telefonálgatás után elirányított a San Lazaro alberguébe. Vissza kellett mennünk egészen a város széléig, oda, ahol az óriás emlékművek állnak. A fotóját fel is teszem, mert érdemes itt megkeresni a zarándokszállást, főleg a nyári szezonban vagy késő délután, mert addigra a városban lévők úgyis tele lesznek.

El Camino Santiago de Compostela zarandok emlekmu.jpg

Szóval, ahogy haladunk az óváros felé és megpillantjuk ezt az emlékművet, az út túloldalán lesz a San Lazario albergue. Nagyon jó kis szállás, teljesen felújított, emeletes ágyakkal berendezett szobák, sok fürdő, hatalmas társalgó, tévé, nagy étkező helyiség, szuperul felszerelt konyha, egyszerűen tökéletes. Igaz, hogy a város szélén van és a katedrálisig még legalább két km-t kell gyalogolni, de itt biztos van hely, nincs tolongás, mi például csak ketten voltunk az egész szobában az első éjszaka. Ráadásul az ár is egész jó az itteni viszonyokhoz képest, 10 euro volt az első éjszaka és 7 euro a második.

Santiago de Compostela Albergue San Lazaro hall.jpg

Santiago de Compostela Albergue San Lazaro tarsalgo.jpg

A végére értem hát a saját magam által igénybe vett szállások sorának, de hamarosan az egyéb szállásokról tartalmazó listát is feltöltöm. Ha van kérdésetek, ne kíméljetek! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr274917307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása