El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

Utazás az El Caminóra

Hogyan utazzunk az El Camino kiindulópontjához? - repülővel, vonattal, busszal

2013. február 10. - Andrea az El Caminón

2011. szeptemberében a következő útvonalat választottam: odafelé Budapest - Párizs repülővel, majd Párizs - Bayonne TGV gyorsvasúttal, végül Bayonne - Saint Jean Pied de Port kiindulóállomásra vonattal. Hazafelé Santiago - Barcelona és Barcelona - Budapest repülővel. Erről van tapasztalatom, ezt tudom elmondani, de azért majd javaslok egyéb alternatív megoldást is.

El Camino repulo.jpg

2011-ben a Ryanair légitársaság ideiglenesen kivonult Magyarországról, így akkor az easyJet és a Wizzair jöhetett számításba Párizs felé, mint viszonylag olcsó fapados járatok. Az easyJet-et választottam és néhány hónappal az indulás előtt 23.700 Ft-ért sikerült jegyet foglalnom a Budapest - Párizs destinációra. Ebben az árban 1 db csomag feladása, utasbiztosítás, foglalási díj, bankkártya díj, minden költség benne volt. Jómagam feladtam a hátizsákomat csomagként, mert nem akartam otthon hagyni a kisollót, túrabotot és így a folyékony tisztálkodó szerekkel sem kellett vacakolnom a biztonsági ellenőrzésnél. A gép 15.10-kor indult és 17.25-kor érkezett Párizsba.

Az volt a tervem, hogy nem rohanok, hanem egy kicsit körülnézek Párizsban és csak másnap reggel megyek tovább a híres francia gyorsvasúttal, a TGV-vel. A jegyet interneten keresztül foglaltam szintén jóval az utazás előtt. A vonatjegyek rendelésére több honlap is létezik, íme az egyik:

A TGV hivatalos honlapja

A Párizs - Bayonne útvonal 19 euróba került és csak ki kellett nyomtatni a jegyet, mint egy beszállókártyát. A pályaudvaron aztán egy kódleolvasóval lepittyegtették és már szállhattam is fel a vonatra. Aggodalomra semmi ok, ha csíkos a nyomtató vagy nem túl szépen nyomtat, az enyém olyan volt, mint egy zebra és mégis működött a csippantó szerkezet. :-) A foglalásnál lehet választani, hogy csendes kocsiba kérjük a jegyet vagy társalgósba. A csendes kocsiban még beszélgetni sem lehet, telefonálni pedig egyenesen tilos, viszont aludni és pihenni kiváló. Amúgy az ülést is ki lehet választani a virtuális vonatbelsőben, amit később is meg lehet változtatni, akár többször is egészen addig, amíg van még üres hely a kocsiban. A TGV reggel 7.10-kor indult és 12.17-kor érkezett Bayonne-ba, tehát mindössze 5 óra alatt tette meg az utat. Azért választottam a nappali utazást, mert látni akartam a szép francia tájat és élvezni a gyorsvasutat, ehelyett azonban unalmas, semmitmondó tájon keresztül robogott velünk a vonat. Ha ma rendelnék jegyet, akkor inkább az éjszakai utazást választanám. Még annyit érdemes tudni, hogy a TGV gyorsvasút a párizsi Montparnasse pályaudvarról indul, az éjszakai vonat pedig az Austerlitz pályaudvarról.

sncf tgv francia gyors vonat.jpg

A Bayonne - Saint Jean Pied de Port közötti vonatra szintén a fenti honlapon rendeltem a jegyet és 8.80 € volt az ára (ma már 10,10 euro). Ezt a jegyet nem nyomtattam ki, hanem postázást kértem és a rendeléstől számított 4. napon meg is érkezett a levélszekrényembe! Erre nem kellett helyet foglalni és nem is fontos előre megrendelni, hiszen a bayonne-i állomáson automatából is meg lehet venni, de akár a pénztárnál is.

A visszafelé szóló jegyeket elég későn rendeltem meg, de így sem volt túl drága. A Santiago - Barcelona útvonalra kedvezőbb árakat kínált a Ryanair, mint a belföldi Iberia vagy Vueling légitársaságok. 40 nappal a gép indulása előtt a Ryanair 13.800 Ft-ért adta a jegyet csomag feladással, adminisztrációs fittyfenével, mindennel együtt. A járat délelőtt 10-kor indult Santiagoból és 11.45-kor érkezett Barcelonába. A Barcelona - Budapest közötti útvonalra a Wizzair volt a nyerő 19.000 Ft-os jegyárral. A gép reggel 9.05-kor indult és 11.40-kor szállt le Ferihegyen.

El Camino 966_1.jpg

Santiagoból nem csak Barcelona felé, hanem Madridon át is haza lehet jönni nagyjából hasonló árakon, mint Barcelonán keresztül. 

Az utazást nem csak repülővel, hanem busszal is megtehetjük, ha valaki irtózik a repüléstől. Magyarországról többször is indul buszjárat, ami  egészen Saint Jean Pied de Portig szállítja a zarándokokat, hazafelé pedig Santiago de Compostelaban veszi fel őket ismét. Odafelé 195 €, visszafelé 275 € áron szállítanak. A buszjáratot az Európabusz Kft. üzemelteti, itt a honlapjuk címe:

www.europabusz.com

Update:

És akkor jöjjön néhány frissebb információ. Amióta megjártam a magam Útját, úgy alakult az életem, hogy relatíve többet utazom, tehát van némi tapasztalatom az utazások megszervezésében. Amit tudok, megosztok Veletek, és bemutatok néhány apróbb trükköt is. :-)

A klasszikus útvonal - lásd fentebb - Párizson keresztül vezet Saint Jean Pied de Portba, ezért kezdjük a repülőjegy vadászattal. Az árak legegyszerűbb összehasonlítására érdemes használni a Skyscanner oldalát.

https://www.skyscanner.hu

Jobbra legfelül be lehet állítani a nyelvet és a kívánt pénznemet, ha esetleg nem magyarul és nem forintban szeretnénk látni az eredményt. Ezt az oldal csak gyors tájékozódásra szoktam használni, de a jegyrendeléseket az egyes légitársaságok saját honlapján intézem. Ez a weblap akkor hasznos, ha konkrét napra kívánunk rákeresni, ha azonban rugalmasak vagyunk az időpontot illetően, akkor mindhárom fapados honlapját érdemes megnézni. 

Ryanair

WizzAir

easyJet

Hazafelé még érdemes a Santiago - Barcelona vagy Santiago - Madrid útvonalakat böngészni a Skyscanneren. 

A legújabb tipp pedig Santiago - Porto busszal, majd Porto - Budapest Wizzairrel.

Az a tapasztalatom, hogy nem érdemes kapkodni. Ha jó előre megtervezed az utazásod hozzávetőleges időpontját, akkor érdemes kivárni a jó árakat. Nem mindig akkor a legolcsóbb, ha hónapokkal előre lefoglalod. Javaslom, hogy először tájékozódj az árakról és döntsd el, hogy milyen áron akarsz utazni, majd várj a kellő pillanatra. Tapasztalatom szerint valamiért hétvégén mindig megugranak az árak, de hétfőn vagy kedden visszavesznek egy kicsit a légitársaságok. Mintha csak úgy gondolkodnának, hogy a legtöbb ember hétvégén ér rá bíbelődni a foglalásokkal, na akkor emeljünk egy kicsit az áron! De mi túl járunk az eszükön! :-) Továbbá, amikor a forint árfolyama nem kedvezően alakul, akkor is érdemes várni a jegyvásárlással, mert ez a legfontosabb tényező, ami befolyásolja az árat.

Ha van kérdésetek, írjatok nyugodtan vagy egészítsétek ki az általam elmondottakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr264882872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.XL 2013.02.11. 19:49:31

Köszönet a részletes beszámolóért és, hogy még utólag is frissíted az információt.

Maximus Galus 2013.05.14. 10:29:56

Sziasztok! Engem leginkább három dolog aggaszt: 1. mit kezdjek magammal "A" nap 13 órától "B" nap reggel 7,30-ig Párizsban. 2. Ha lejutok SJPDP-ba kb du 3 körül, azonnal induljak meg vagy van ott valamiféle albergue ahol megszállhatok reggelig. 3. Mivel képlékeny az út kimenetele (és csak az időpontra gondolok!), hogy és mikor kezdjek el a visszafele úttal foglalkozni, (foglalások, stb)

Maximus Galus 2013.05.17. 10:59:18

Üdv mindenkinek!
A második pontra választ kaptam az Andrea útleírásából. Hála érte! (valami csodás ez a lap!!!)
Így maradt az első és a harmadik kérdésem... :-)
Köszönet előre is minden válaszért!

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2013.05.17. 11:14:55

@Maximus Galus:
Szia!
Épp most akartam válaszolni, hogy semmiképp ne indulj el délután 3-kor, inkább gyűjtsd az erődet másnapra. Szükséged lesz rá! :-)
Az első kérdésedre azt tudom javasolni, hogy olvasd el a -2. és -1. napot az útinaplómból, ott láthatod, hogy én hogyan oldottam meg a párizsi éjszakát. :-) Napközben rengeteg helyre el tudsz menni Párizsban metróval, megnézheted a nevezetességeket és pihenhetsz a Szajna parton. Nem olyan hosszú az a fél nap Párizsban.
Az utolsó kérdésre pedig a válasz attól függ, hogy mennyi időd van az útra. Ha nincs semmilyen kényszer, hogy egy adott időre hazaérj (pl. munkahely), akkor szerintem ráérsz a jegyfoglalással. Persze lehet, hogy így egy kicsit drágább lesz a jegy, de valamit valamiért. :-)
Buen Camino!
Andrea

Erzsi Perjésné Nyíri 2013.05.24. 21:26:37

Szia Andrea!
Azt hiszem most jött el a pillanat, amikor az utolsó betűjét is elolvastam ennek az oldalnak. Szeretném megköszönni a sok segítséget! Én csak jövő májusban indulok, de élvezettel olvastam minden bejegyzést, és gratulálok! Nagyon sokat segítettél! Tavaly már körbegyalogoltam egyszer a Balatont, és most indulok újra, de már az új bakancsomban, ami olyan mint a tiéd! Tavaly a régi nagyon feltörte a lábamat, az újat pedig két hónapja tesztelem mindenféle terepen és távon, és még egy piros foltot sem találtam. Szóval nagyon köszi a jótanácsot!
Én is tervezgetem már az utazást! A repülővel Párizsba, éjjeli vonattal reggeli átszálással SJPP-ba
módozaton töröm a fejem, és még aznap el is szeretnék indulni, de csak az Orisson albergé-ig mennék első nap. Így elfeleződne a hegyi szakasz, és nem kellene sietni. Nagyon szeretem a hegyeket, jó lenne ha lenne erőm , és időm nézelődni. Mit gondolsz meg lehet így csinálni?
Még egyszer mindent köszönök és sok sikert kívánok az angliai munkához!

Szeretettel,

Nyíri Erzsi

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2013.05.27. 23:50:16

@Erzsi Perjésné Nyíri:
Kedves Erzsi!
Köszönöm kedves soraidat! Mindig jó érzéssel tölt el, ha sikerül valamennyit átadnom a tapasztalataimból és segítségére lehetek az Útra készülőknek!
Ha Orissonban szeretnél megszállni, akkor mindenképp foglald le előre a szállást, mert különben gondban lehetsz. Ha a reggeli vonattal mész SJPP-be, akkor kényelmesen el tudsz jutni Orissonig, de Roncesvalles már túl nagy táv lenne (legalábbis nekem). Így lesz időd a hegyekben is gyönyörködni. :-)
Angliáról hamarosan írok majd... :-)
Buen Camino!
Andrea

Márta Németvarga 2014.01.24. 20:47:38

Kedves Andrea!
Másodszor olvasom végig a naplódat. Először az "álmodozásomat", most pedig a konkrét tervezésemet segíti. És most is nagyon jónak találom! Köszönet érte a bátor, de tapasztalatlan elindulók nevében. Június 11-én indulok, egyenlőre egyedül. Szerinted SJPDP-ba szükséges előre szállást foglalni? Késő délután ér be a vonat, amivel tervezem az odautat.
Köszönettel: Márti

Boszordér 2014.07.30. 00:15:54

Sziasztok!

Szeptember végén készülök, és egyelőre Ágnes Talán verziója a legszimpatikusabb. Utánanézegettem a menetrendeknek, és bennem az kérdés, hogy jól értem-e, hogy Bayonne-ból SJPP-be a vonatnál egyszer át kell szállni? Nem találtam direkt vonatot. Köszi

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2014.08.02. 23:14:38

@Márta Németvarga:
Jézusom! Most látom, hogy erre még nem is válaszoltam, bocsánat! Gondolom, azóta már megoldódott, sőt, tudom, hogy szerencsésen beérkeztél Santiagóba. Gratulálok!
Üdv,
Andrea

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2014.08.02. 23:18:59

@Boszordér:
Szia!
Bayonne-ból közvetlen vonat megy Saint Jeanba, kb. 1 órás az út. Biarritzból Bayonnig Ágnes leírása szerint juthatsz el, de onnan közvetlen járat visz SJPDP-ba. Jó Utat!
Andrea

CAMINO 2016.04.07. 16:22:15

Sziasztok!

Hogyan jutok el Barcelónából - Saint Jean Pied de Portba?

Leonita 2016.04.12. 17:12:19

Kedves Andrea! Szerinted ha autóval megyek Saint Jean Pied de Port-ig, akkor van olyan hely, ahol ott tudom hagyni a kocsit hosszabb időre? A másik kérdésem, hogy amikor jövök vissza, akkor Santiagóból milyen viszonylatra kéne reojegyet vennem? Nekem Pamplona tűnik a legkézenfekvőbbnek de te mit gondolsz erről, honnan tudok egyszerűbben visszajutni Saint Jean-ba? Lehet buta kérdések, de bízom benne, hogy a te tapasztalatoddal erre is van valami jó ötleted. Köszi szépen!

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2016.04.16. 07:57:40

@CAMINO:
Szia,
Barcelonából vonattal Pamplonáig, a renfe.com oldalon tudsz jegyet foglalni. Pamplonából pedig naponta több busz is indul Pamplonába, 22 euróért, kb. 2 óra hosszú az út. Itt tudod lefoglalni: www.conda.es
Jó utat!
Andrea

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2016.04.16. 08:02:30

@Leonita: Szia,
Úgy hallottam, hogy van őrzött parkoló Saint Jeanban, utána kellene nézni a dolognak.
Santiagóból Madridba vagy Barcelonába tudsz repülni, onnan pedig vonattal Pamplonáig, majd busszal át Saint Jeanig. Lásd az előző válaszban a honlap címeket.
Jó utat!
Andrea

Leonita 2016.04.17. 08:30:45

@Andrea2: Köszönöm Andrea a gyors választ! :) Szép napot! Anita
süti beállítások módosítása