El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

Könyvek, filmek, honlapok az El Caminóról

Rendhagyó könyv, film és blog ajánló szubjektív kritikákkal

2013. január 17. - Andrea az El Caminón

Előre szólok, hogy ez az összeálltás teljesen szubjektív, néhol talán túl kritikus, csakis a saját érdeklődésemet és véleményemet tükrözi. Az El Caminóról rengeteg könyv, újságcikk, dokumentum- és nagyjátékfilm készült már, a blogok, weblapok száma pedig gombamód szaporodik. Mindent nem tudok felsorolni, nem is törekszem teljességre, inkább azokat az alkotásokat mutatom be, amelyek az én utamat segítették, illetve amelyekkel valamilyen szinten kapcsolatba kerültem. 

Könyvek a Szent Jakab útról

Cordula_Rabe_Szent_Jakab_zarandokut.JPG

Cordula Rabe: Szent Jakab-zarándokút - A Pireneusoktól Santiago de Composteláig
Rother túrakalauz

Ezt a könyvet mindenkinek szívből ajánlom! A zarándokok bibliájának is nevezhetném, annyira nagy szolgálatot tesz az úton. Részletes útleírások, minden településhez szállás- és infrastrukúra lista, történelmi és kulturális összefoglalók, színes fotók teszik értékessé a kiadványt. A legnagyobb hasznát az El Camino útvonalát követő térkép és domborzati metszetek pontos ábrázolásának vehetjük. A túrakalauz zsebkönyv méretű, kis helyen elfér, ami nem elhanyagolható szempont a hosszú zarándokúton. Én az övtáskámban cipeltem és szinte kilométerenként előkaptam informálódni.

John_Brierley_Camino_de_Santiago.JPG

John Brierley: Camino de Santiago - Zarándok útmutató

john_brierley_camino_portugues.jpg

John Brierley: Camino Portugués - Zarándok útmutató

Brierley útikönyvét sokat hallottam emlegetni a zarándokok körében. A kis piros Rother túrakalauz magyar nyelvű megjelenése előtt ezt a kiadványt ajánlották leginkább a veterán caminósok. A 2015-ös portugál utamra én is ezt az útleírást vittem magammal és elég jól boldogultam vele. Annyiban tér el a kis piros útikönyvtől, hogy a gyakorlati tudnivalók mellett a szerző személyes gondolatait, lelki útravalóit is megosztja az olvasóval, melyek nekem időnként kicsit soknak tűntek, de van aki kedveli. Emellett persze tartalmaz részletes térképeket és szállás listát is, de normál könyv mérete miatt szerintem macerásabb magunkkal vinni és használni az úton, mint a zsebkönyv formátumú túrakalauzt.

Paolo_Coelho_A_zarandoklat.JPG

Paulo Coelho: A zarándoklat - Egy mágus naplója

A szépirodalmi mű alapját a szerző saját zarándoklata adja, ahol is átértékelődnek benne a titkokkal, rejtélyekkel kapcsolatos meggyőződései. Meg is fogalmazza, miszerint "... a Rendkívüli az Átlagemberek útján rejtezik." Nekem egy kicsit sok benne a spiritualitás és a meseszerű jelenet, de hát ízlések és pofonok... Olvasmányos stílusban íródott regényét számtalan bölcselkedő gondolat fűszerezi, alkalmat adva a tovább gondolásra és elmélkedésre. Coelho misztikus utazását egy vezető, Petrus segíti, aminek később még jelentősége lett az én utamon... Nyilván mindenki mást kap egy könyvtől és az úttól is. Én az útitársamban, Krisztiben véltem felfedezni a "vezetőmet", aki egészen új dolgokra nyitotta fel szememet, köszönet neki érte ezúton is! :-)

Shirley_MaClaine_Camino_A_lelek_utazasa.JPG

Shirley MacLaine: Camino - A lélek utazása

Nem olvastam, de tervezem. Ami miatt a felsorolásban szerepel, az egy kedves történet. Az útra készülődve valamelyik fórumot böngésztem, ahol többen is írtak az El Camino hírhedt kóbor kutyáiról. Ez egy kicsit megijesztett és az egyik Camino Klub alkalmával feltettem a kérdést, hogy mi a helyzet a kóbor kutyákkal, valóban veszélyesek-e? Így utólag magam is mosolygok a kérdésen, mint ahogy a klubban is általános derültség lett úrrá, most már tudom, hogy miért... :-) Akkor azt a választ kaptam megnyugtatásul zarándoktársaimtól, hogy a kóbor kutyák csak Shirley MacLaine könyvében vérszomjasak, a valóságban ügyet sem vetnek a zarándokra. Nos, ennyi a kapcsolódásom ehhez a könyvhöz, legalábbis egyelőre...

Tolvaly_Ferenc_El_Camino_Az_Ut.JPG

Tolvaly Ferenc: El Camino - Az Út

Most igazságtalan leszek, de vállalom, majd a filmeknél kiderül, hogy miért. Amikor 2005-ben megjelent a kötet, még egyáltalán nem érdekelt az El Camino, tehát nem vettem meg. Arra azonban emlékszem, hogy az egész várost ellepték a könyv promói, óriásplakátok, citylightok, egész oldalas újsághirdetések ösztönöztek (volna) vásárlásra - nem véletlenül, hiszen a szerző reklámszakember - de én ellenálltam. Később, amikor már javában készülődtem az El Caminóra, kölcsön kaptam hangoskönyv formájában és elkezdtem hallgatni. Nem nyerte el a tetszésemet és abbahagytam. Valójában a könyvből készült film kapcsán jöttem rá, hogy mi is a bajom ezzel az agyon marketingezett produktummal, de erről majd a filmek részletezésénél bővebben.

Bidnay_Csaba_Egyutt_kulon_utakon.JPG

Simon_Brigitta_Egyutt_kulon_utakon.jpg

Simon Bigitta - Bidnay Csaba: Együtt külön utakon

Az egy kötetbe kötött két történet a kívánságlistámon szerepel, még nem volt alkalmam elolvasni, de szeretném. A fiatal házaspár külön vág neki a zarándokútnak, a férj biciklivel, a feleség gyalog rója a kilométereket. Érdekes lehet az El Camino zarándokút két szemszögből való leírása, illetve, hogy miként találnak el a közös célhoz, megoldást saját problémáikra.

Sandor Aniko El Camino Az Ut ami hazavisz.JPG

Sándor Anikó: El Camino - Az Út, ami hazavisz

Sandor Aniko Az ajandek Elet az El Camino utan.JPG

Sándor Anikó: Az ajándék - Élet az El Camino után

A második kötetet karácsonyra kaptam és tudom, hogy akik megajándékoztak vele, a legjobb könyvet akarták választani nekem. Nos, bár két este alatt kiolvastam, nem voltam túlságosan elragadtatva tőle. Tudom, hogy Anikónak nagy rajongó tábora van, de én mindig is renitens voltam, nem zavar, ha néha szembe megyek az árral... Egy picit zavarosnak éreztem a történetet. Azt vártam, hogy a Camino utáni életét mutatja be, erre azt kapom, hogy újra nekiindul az útnak (amit mellesleg itt-ott busszal tesz meg), és gyakran visszautal az előző útjára is. Majd ahelyett, hogy a saját történetét boncolgatná, más zarándokok életmorzsáiból szemezget, mintha csak az oldalszámot kellene kitölteni valahogy... Na jó, ne legyek ennyire kritikus, de nekem mindig gyanúsak a média világából érkezett önjelölt írók. Az az álnaív kérdés pedig, hogy "vajon ki fogja kiadni egy elsőkötetes író könyvét?" egyenesen bosszant. Ugyan már, nyakig a médiában ne csináljunk már úgy, mint a szűzlányok...

Nem akarom Sándor Anikóra és Tolvaly Ferencre nagyon ráhúzni a vizeslepedőt, csupán azt szeretném érzékeltetni, hogy talán akadnak sokkal színvonalasabb kiadványok is az El Caminóról, amelyek csendben ott lapulnak a boltok könyvespolcain vásárlóra várva, csupán azért, mert nem áll mögöttük egy médiagépezet. Mindenesetre feltett szándékom bővíteni a fenti listát igényes kiadványokkal is. Szívesen fogadom a javaslatokat!

Filmek az El Camino zarándokútról

A Camino varázsa - Magic of the Camino (2010)

Amikor eldöntöttem, hogy nekivágok a 800 km-es útnak, apró jeleket kaptam, hogy vár az El Camino. Az egyik ilyen eset egy álmatlan éjszakán történt, amikor is távkapcsolómmal elkezdtem keresgélni a t-home ingyenesen nézhető filmjei között, így találtam rá Alejandro Tessari filmjére (magyar neve talán Teszáry Zsolt, de nem vagyok benne biztos), ami azonnal magával ragadott! Több hétig lehetett ingyenesen megtekinteni az online videotékában és én hetente legalább egyszer megnéztem. :-) A 35 perces film elején Papp János színművész tolmácsolja Hamvas Béla gondolatait, több szöveg azonban nincs is a filmben, de nem is hiányzik. A camino-feeling a vizualitással és a jól megkomponált zenei aláfestéssel éri el a nézőt. A filmet nem gregorián kórus kíséri, hanem tradicionális, modern és klasszikus dallamok váltakoznak. Egy dolog zavart csupán, hogy a rendező időnként begerjedt és a képkockákkal olyan intenzíven ugrált, hogy a szemem nem bírta követni. Ezt is megoldottam azonban, mert ilyenkor becsuktam a szemem és a Caminóra gondoltam... Lehet, hogy ez volt a rendező célja? :-)

A film az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

A Camino varázsa - Magic of the Camino

Pajer Róbert - Hevér Zoltán: Camino 1 - 8. rész

A nyolc részes sorozat egyenként kb. fél órás filmjei leginkább kulturális, történelmi, vallástörténeti kontextusban mutatják be az El Camino zarándoklatot. Részletesen halad végig a Camino Francés nyomvonalán és vezeti végig a nézőt a fontosabb állomásokon. Szerintem érdemes megnézni, az epizódok az MTV videotárában ingyenesen hozzáférhetőek voltak....

Az Út (The Way)

Emilio Estevez 2 órás nagyjátékfilmje Martin Sheen főszereplésével már magyarul is elérhető. Eléggé "amerikásra" sikeredett és köszönő viszonyban sincs a valósággal, a cselekmény pedig sokakat elijeszthet az igazi zarándokúttól. A főhős (Martin Sheen) telefonon kapja a lesújtó hírt, miszerint fia viharba keveredett és meghalt az El Camino első napján a hegyekben. Azonnal odautazik és eldönti, hogy fia helyett ő fogja végigjárni az El Caminót, elvégre minden szükséges felszerelést hátrahagyott a megboldogult. Fogja tehát a hátizsákot és fia hamvait, majd elindul az útra, melyen időnként elszór egy-két marék hamvat... Útitársaként egy füvező holland pasi, egy dohányzásról leszokni készülő kanadai nő és egy ír író szegődik. Bugyuta és nem életszerű epizódok próbálják felszínen tartani a néző figyelmét. Egyszer egy hídról beleesik a folyóba a hátizsák, mely természetesen nem merül el, majd a főszereplő azonnal vízbe veti magát és utoléri, aztán később ellopja egy cigány gyerek, de a fiú apja a hamvakat észrevéve halálra sápad és visszaadatja a zsákot jogos tulajdonosának... Egyedül az ismerős helyszínek és tájak felfedezése jelentették számomra a felüdülést, egyébként a film felejtős. 

Az elszántak az alábbi linkre kattintva megtekinthetik:

Emilio Estevez: Az Út (The Way)

Tolvaly Ferenc: El Camino - Az Út

Ezen a másfél órás filmen egészen kiakadtam! Készséggel elfogadom, hogy mindenki, még Tolvaly Ferenc is a maga módján járja az El Caminót, ehhez joga van, de ha már filmet készít róla, akkor legalább a valódi zarándoklat lényegét mutatná be a gyötrődésekkel, küzdelmekkel, esetenként nélkülözésekkel és kényelmetlenséggel járó, ámde mégis felemelő UTAT! Ezzel szemben ő kis uzsonnás hátizsákjával jár-kel a kamerák kereszttüzében, szállodában alszik a zarándokszállás helyett, ahol gőzőlgő, forró leveskéjét szürcsölve olvasgatja útikönyvét, majd este lefekvéskor leoltja a kislámpát. Hihetetlen! :-) A csúcsjelenet számomra az, amikor reggel kinéz szállodai szobája ablakán és a burgosi katedrális lenyűgöző pompája tárul elé! Na elég is ennyi belőle... Egyedül a film kultúrtörténeti része érdemel említést.

Lehet, hogy ezzel a poszttal egyeseknél kiverem a biztosítékot, de csak a saját véleményemet mondtam el néhány kiadványról, filmről és korántsem biztos, hogy mindenki egyetért velem. Mint tudjuk, mindenkinek mást jelent az El Camino... Lehet velem vitatkozni és szívesen fogadom a további könyv és film javaslatokat is. Várom tehát a hozzászólásokat!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update No.1.

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat és a könyv-, illetve filmajánlókat. Egylőre most csak felsorolásszerűen bővítem velük a listát, aztán később még beszélhetünk róluk... :-)

Antal_Judit_Igazgyongy.jpg

Antal Judit: Igazgyöngy

Geleta_Jozsef_Egy_kicsit_maskepp.JPG

Geleta József: Egy kicsit másképp

Geleta József könyvét az egyik zarándoktársunk ajánlotta figyelmembe, amit ezúton is nagyon köszönök! Ez a könyv egyszerűen fantasztikus! Tudom, mindenkinek mást és mást jelent a zarándoklat, mindenki a maga útját járja, de amit Geleta József véghezvitt és megélt az úton, az minden elismerést megérdemel. Hősünk mintegy 2000 km hosszú zarándoklatot tett és oly annyira a francia utat választotta, hogy Nizzából indult. Nem mindennapi kalandokban volt része, meg kellett küzdenie a természettel, az anyagi gondokkal és persze önmagával is. Az érdekfeszítő és izgalmas írás nagyon elgondolkodtató, sokunk számára szolgálhat tanulsággal. Az alkotás másik erénye a stílusa! Szinte hihetetlen, hogy szerzőnk még soha nem írt könyvet ezelőtt, nem publikált semmilyen cikket, írást, sőt, foglalkozását tekintve semmi köze az irodalomhoz, hiszen olyan választékos, gazdag szókinccsel ír, mintha ez lenne az igazi hivatása. Számtalan szebbnél szebb metafora, gyönyörű tájleírások, életszerűen elmesélt történetek gazdagítják a cselekményt, egyszerűen lebilincselő olvasmány! Nem fukarkodott az oldalszámmal sem, közel 400 oldalon keresztül kísérhetjük végig kalandos útját. A magam részéről biztatnám Geleta Józsefet a folytatásra, már csak azért is, mert kíváncsivá tett, hogyan alakult a későbbi sorsa.

Szabados_Tamas_Ujra_van_masfel_milliom.jpg

Szabados Tamás: Újra van másfél millióm! -
Zarándokösvényen Spanyolországban

Tokaji_Ferenc_Embersegunk_merteke.jpg

Dr. Tokaji Ferenc: Emberségünk mértéke -
Zarándokúton Fatimától Santiagóig

Varga_Lorant_El_Camino_Kis_titkok_konyve.jpg

Varga Lóránt: El Camino - Kis titkok könyve

Varga_Lorant_Polner_Tamas_El_Camino_de_Santiago.JPG

Varga Lóránt - Polner Tamás: El Camino de Santiago - 
Zarándoklat képekben és gondolatokban

Dr_Tokaji_Ferenc_Buen_Camino_Ut_a_csillagok_alatt.jpg

Dr. Tokaji Ferenc: Buen Camino - Út a csillagok alatt

teremi_j_balazs_camino_de_santiago_utinaplo.JPG

Teremi J. Balázs: Camino de Santiago - útinapló

carmen_rohrbach_az_egi_osveny_a_szent_jakab_ut.JPG

Carmen Rohrbach: Az égi ösvény - A Szent Jakab-út

Kollar_Janos_Megy_a_csiga_hazafele.JPG

Kollár János: Megy a csiga hazafelé

Turoczi_Ildiko_Buen_Camino_Jo_Utat.jpg

Turóczi Ildikó: Buen Camino - Jó utat!

Turóczi Ildikó könyvét volt szerencsém rögtön a megjelenést követően elolvasni. Mint megannyi El Camino könyvet, ezt is a szerző saját, személyes zarándoklata ihlette. A kötetet olvasva sokszor az volt az érzésem, mintha az író hangosan gondolkodna és visszaidézve útját papírra vetette emlékeit. Érdekes az írás stílusa. Azt vettem észre, hogy szinte az egész könyv feszes, pattogós tempóban íródott, rövid tőmondatok vezetnek végig bennünket hősnőnk útján. Egy kis idézettel illusztrálnám: "... Az utamra megyek. Egyedül megyek. Gyere, de csak ha hívlak. Persze nem foglak hívni. Gyere, ha akarsz. Nem fogsz megtalálni. Gyere játszani. Játszani gyere...." Milyen érdekes! A könyv végére érve már szép hosszú, leíró jellegű mondatokkal találkozhatunk, mintha csak elsimultak volna az addigra feldolgozott gondok, lágyabbá vált a stílus is. Talán az El Camino betöltötte szerepét...

demeter_d_zoltan_ el_camino_a _rejtelyek_arnyekaban.jpg

Demeter D. Zoltán: El Camino - A rejtélyek árnyékában

Még alig száradt meg a nyomdafesték, máris kezembe vehettem a könyvet. A szerző feleségével járta végig az El Camino útját nem túl jó időjárási körülmények között. A papírra vetett élmények nagyon ismerősek voltak. Nemcsak a helyszínek, esetenként a személyek - mint például Eduardo - hanem a spirituális élmények is! Magam is átéltem a kérd és megadatik elv működését, ezért ezen nem is lepődtem meg igazán. Demeter D. Zoltán írása nagyon őszinte és mély emberi érzésekről tesz tanúbizonyságot. Kevés férfiember meri bevallani, ha párásodik a szeme, netán egy könnycsepp gördül le az arcán... A szerző álmainak plasztikus megjelenítése egészen különlegessé teszi a könyvet! Az író beavat bennünket a legszemélyesebb szférájba, ahol az álmain keresztül keresi a választ a "ki vagyok én?" kérdésre. A kötet értékét növelik a részletes kultúrtörténeti leírások, melynek forrás megjelölését azonban hiányoltam. A kisebb stilisztikai bakik ellenére a könyv olvasmányos, visszaidézte saját utam emlékeit.

szent_jakab_zarandokut_konyv.jpg

A Szent Jakab Zarándokút
Zarándok útikönyv - Budapesttől Lébényen át Wolfsthalig

Hiánypótló kiadvány az immár második kiadását megért kötet, amely az El Camino magyarországi szakaszát mutatja be. Részletes útleírások, térképek, hasznos információk és lelki útravalók teszik nélkülözhetetlenné a könyvet azok számára, akik a Szent Jakab út magyar szakaszát kívánják megjárni.

peto_csilla_lelektanc_a_caminon.jpg

Pető Csilla: Lélektánc a Caminón

A könyv érzésekről, emberekről, kapcsolódásokról és olyan felismerésekről szól, amik talán segíthetnek neked is, ha vándorolsz. A szerző szándéka szerint az írások által megérezheted az egész hangulatát és így talán részévé válhatsz az útjának.

dr_pfliegel_peter_valaszuton.jpg

Dr. Pfliegel Péter: Válaszúton
Camino del Norte - Camino Primitivo - zarándok útikalauz

Egy újabb hiánypótló kiadvány jelent meg az El Camino útikalauzok palettáján az Északi út, azaz a Camino del Norte és a Camino Primitivo zarándokutakról. Dr. Pfliegel Péter zarándoktársunk immár 2. kiadást megért kiadványa mérnöki pontossággal ad bőséges információt az útrakelőknek. A részletes útleírások, térképek, szintmetszetek mellett szálláslistát és elérhetőségeket is közöl a szerző, de a fontosabb látnivalóknak is figyelmet szentel. A GPS navigációt kedvelők számára különösen hasznos a kiadvány, mert az út minden fontosabb pontját koordinátákkal is azonosítva tárja az olvasó elé.

dr_pfliegel_peter_via_de_la_plata_borito.jpg

Dr. Pfliegel Péter: Vía de la Plata - Camino Sanabrés
zarándok útikalauz

2019 szeptemberében jelent meg a régen várt kiadvány dr. Pfliegel Péter szerkesztésében. A gyalogos zarándokoknak szóló útikalauz könnyű, combzsebbe csúsztatható könyv. Az autentikus spanyol és számos egyéb forrás alapján született mű  a Sevillától Santiago de Composteláig vezető 986 km hosszú zarándokutat ismerteti. A 37 szakaszra bontott út részletes leírása mellett megadja az egyes szakaszok útvonalvázlatát és szintdiagramját, továbbá 123 zarándokszállás és 194 egyéb szállás adatait, út menti látnivalókat és egyéb információkat, valamint több tucat objektum és útpont koordinátáját.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update No.2.

Kérésetekre - na meg persze az oldal tartalmasabbá tétele miatt - bővítem a fenti listát néhány hasznos és érdekes weblappal. Itt sem törekedem teljességre, hiszen rengeteg honlap és blog létezik, nem célom felsorolni mindet. Csak azokat az oldalakat mutatom be, amelyek valamilyen szinten szerepet játszottak/játszanak az én utam során. Hangsúlyozom, hogy az út nem ért véget Santiagóban, inkább elkezdődött valami, tehát a jelen idő emiatt indokolt. Azok a honlapok, blogok, amelyek kimaradtak a felsorolásból lehetnek nagyon értékesek is, a válogatásom nem minősíti le őket, csupán arról van szó, hogy szubjektív válogatás lévén azokat mutatom be, amelyek az én utamat segítették/segítik.

Mars és Klau blogja - sajnos már nem elérhető a neten :-(

Mars és Klau 2008. áprilisában járták meg az El Caminot. Az elsők között találtam rá blogjukra és az elejétől a végéig átolvastam. Nagyon olvasmányos blog, sok humorral, gyakorlati tanácsokkal és szép fotókkal fűszerezve. Külön érdekessége, hogy két szemszögből - külön Klau és külön Mars szemszögéből - mutatja be az élményeiket.

Chiara blogja - sajnos őt sem találtam már

Chiara 2009. július-augusztusban járt az El Caminón és élményeit blogján keresztül tette közzé. Nagyon sok hasznos információt gyűjtöttem be az oldalról, sőt mi több, az útitárskereső rovatában találtam rá Krisztire, akivel később együtt jártuk végig az utat! Őszintén szólva innen koppintottam az ötletet, hogy legyen nekem is egy útitárskeresőm, de Chiaráé jóval aktívabb. Na most rohanhattok át hozzá útitársat keresni, de aztán gyertek ám vissza! :-)

Arnold blogja http://www.elcaminoazenutam.hu/

Erre a blogra már az El Camino megjárása után figyeltem fel. Amiért idekerült, az az őszintesége és különlegessége. Azoknak ajánlom, akik nyitottak a spirituális gondolatok befogadására, illetve hisznek a gondolat teremtő erejében. Nekik szól Arnold válogatása Hasznos linkek az élethez címmel. 

Budapesti El Camino de Santiago Klub http://www.elcamino.eoldal.hu/ - sajnos ez az oldal sem frissül már :-( 

A honlapon a sok hasznos információ mellett rendszeresen értesülhettünk a klubrendezvények időpontjáról is. Nagyjából három hetente jöttek össze a volt és leendő zarándokok egy kis beszélgetésre, felkészítésre, nosztalgiázásra. Kár, hogy megszűnt...

A Szent Jakab-út magyarországi szakaszának honlapja http://www.szentjakabut.hu

Akik nem tudnak vagy nem akarnak rögtön 800 km-t zarándokolni, vagy már megjárták az El Caminót és megfertőzte őket a zarándokélet, netán Magyarországról kívánják megtenni a teljes Szent Jakab-utat, azoknak nyújt segítséget a szervezet honlapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr355022518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A. Aron 2013.01.31. 18:18:56

Az első könyvem pont a már említett Tokaji Ferenc írása, itt nem szerepel még, Buen Camino - Út a csillagok alatt a címe.

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2013.02.01. 21:25:13

@A. Aron:
Köszönöm! Felteszem ezt a kiadványt is.
Üdv,
Andrea

saA 2013.03.29. 11:58:33

Kedves Andrea!
Köszönöm, hogy figyelemre méltattad a könyveimet, és a kritikáért is hálás vagyok. Azt sajnálom, hogy nem az első kötettel kezdted, talán a második úgy kevésbé tűnt volna zavarosnak, ahogy írod, bár még az is lehet, hogy tényleg az. Nem az én tisztem minősíteni.
Biztosan sok igazság van abban, amit írsz. De tévedsz is olykor.
Azt írod, gyanúsak neked a média világából jött, önjelölt írók. De hát mindenki önjelölt, nem?
Bár azt be kell vallanom, hogy az Úton végig úgy éreztem, valaki diktál. Kiválasztott arra, hogy beszámoljak másoknak is a csodáról, és élet fontosságáról, az anyaságról, valamint az abortuszról.
Valószínűleg most nem tudod, miről zagyválok már megint, hiszen nem olvastad az alaptörténetet.
Ezzel együtt köszönöm, hogy szóra (betűre) méltattál, fontos nekem minden, amit leírtál. Talán legközelebb segítségemre lesz… biztos vagyok benne, hogy így lesz.

(Azt azért tudnod kell, még ha nem túl fontos információ is, hogy a média világából jöttek egy percig sem élveznek előnyt a könyvkiadásban, ha ismeretlenek, mint én. Nem áll mögéjük csak úgy médiagépezet Úgyhogy írj te is bátran, bízz bennem, azonos esélyekkel indulsz. )
Buen Camino!
Sándor Anikó

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2013.03.30. 14:53:53

@saA:
Kedves Anikó!
Nem állt szándékomban megbántani, de szubjektív kritika lévén nem tehettem mást, mint leírni az őszinte véleményemet.
A második kötetet kaptam karácsonyra, az elsőt nem olvastam, de nagyjából tudtam, hogy miről beszélsz, hiszen többször is utaltál az anyasággal kapcsolatos előzményekre. Ezzel nincs is semmi gond, hidd el, hogy anyaként teljesen átérzem, amiről írtál.
Amit leginkább érzékeltetni szerettem volna, az az, hogy sok arra érdemes könyv nem kerül be a köztudatba, mert nem áll mögöttük a média. Igen, valóban mindenki önjelölt, de nem mindenki a média világából jött.
Hidd el, tudom, miről beszélek, kereskedelmi- és marketing vezetőként dolgoztam egy piacvezető lap- és könyvkiadónál, pontosan tudom, hogy működik a könyvkiadás. A kapcsolatrendszer megfizethetetlen.
Kérlek, ne érezd a fenti - talán kissé túl szigorú - kritika miatt rosszul magad, hiszen nagy rajongó táborod van, sokan olvassák a könyveidet. Az én küldetésem csupán az, hogy rámutassak arra, hogy nem csak a nagy visszhanggal beharangozott kiadványokat érdemes olvasni, ezért igyekszem másoknak is publicitást bizosítani a magam szerény eszközeivel.
Egyébként pedig eszem ágában sincs könyvet írni, blogom bőven kielégíti az önkifejezésre való törekvéseimet. :-)
Szóval, biztosíthatlak, hogy részemről nincs harag, írd csak tovább a könyveidet! :-)
Buen Camino, Anikó!
Andrea

Persela Slytherin 2015.12.03. 22:27:12

Az Együtt külön utakon-t mindenképpen olvasd el, hozzám Brigi története közelebb áll, de Csabáé is nagyon érdekes. Sokszor elolvastam már, de mindig sírok a végén...

Zarándokjelölt 2016.06.25. 16:02:58

Augusztusban indulok a Francia Útra, rengeteg blogot olvastam már, de ha arra kerül a sor, hogy ajánlanom kell valamelyiket, a tied lesz az első. Itt tényleg teljeskörűen fel lehet készülni. Köszönöm neked :).

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2016.07.06. 22:14:08

@Zarándokjelölt:
Kedves Zarándokjelölt!
Először is elnézést, hogy csak most reagálok, de éppen ma jöttem vissza a francia útról, menet közben nem volt rá lehetőségem.
Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy segíthettem.
Nagyon szép utat kívánok!
Üdv,
Andrea

Zarándokjelölt 2016.07.08. 16:46:15

Újra végigmentél a Francia Úton? Lesz róla tudósítás?
Szerinted augusztusban is hűvösek arra az éjszakák? (Nem tudom még hogy milyen hálózsákot vigyek.)

Andrea az El Caminón · https://mundicamino.blog.hu/ 2016.07.09. 09:07:44

@Zarándokjelölt:
Igen, újra megjártam. :-) Ha zarándokszállásokon szállsz meg, akkor elég a legkisebb hálózsák, kb 15° hőmérsékletig. Nyáron is hűvösebbek az éjszakák, mint itthon, mert végig 800 méter magas fennsíkon vannak a települések a Mesetán is, a hegyekről nem is beszélve.
Természetesen lesz beszámoló, egy kis türelmet kérek még. Előbb befejezem a tavalyi portugál utat. :-)
Üdv,
Andrea

Ildikó Nyúl 2017.01.08. 16:09:57

Egy könyv a Caminóról: Frantisek Lizna SJ:Tovább kell mennem
Kiadó:Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya Bp 2013
Egy jezsuita szerzetes útinaplója
Nagyon egyszerűen megírt,hétköznapi,nagyon gyakorlatias.
süti beállítások módosítása