Logo Pic
Linda Morvai 2024. november 10.

Nagy száraz rosé pezsgő teszt

Ünnepléskor szinte elmaradhatatlan a pezsgő, a pezsgősdugó durranása hozzátartozik az ünnepi pillanatokhoz. Sokaknak ezért évi egy-két alkalommal kerül a kosarába pezsgő, így akik nem túl jártasak a választásban, azoknak jól jöhet némi segítség hozzá. Ezért is vakteszteltük a száraz rosé pezsgőket, mutatjuk is az eredményt!

 ossz2_43.JPG

MILYEN ÉTELEKHEZ AJÁNLOTT A SZÁRAZ PEZSGŐ?

Nagyon fontos, hogy mihez isszuk a száraz pezsgőt. Amikor arra gondolunk, hogy a savtartalma úgymond megtámadja a zsíros falatokat, segítve az emésztésünket, akkor közel járunk az igazsághoz. De milyen ételekhez ajánlott még?

A tesztben szereplő száraz pezsgők nagyon jól illenek

- sajtokhoz

- friss halételekhez,

- csípős ételekhez,

- csokoládéhoz,

- hamburgerekhez és BBQ finomságokhoz,

- magas savtartalmuk miatt nagyon illeszkednek a zsírosabb ételekhez.

 

A PEZSGŐK TÍPUSAI

A pezsgők csoportosítása cukortartalom szerint

Nyerspezsgő (brut nature): a cukortartalom kevesebb, mint 3 g/l

Extra brut: 0-6 g/l

Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l

Extra dry: 12-20 g/l

Dry (sec): 17-35 g/l

Félszáraz (demi sec, medium dry: 33-50 g/l

Édes (doux): több mint 50 g/l

Rosé pezsgők készítése

A rosé pezsgő gyártási folyamata alapjaiban véve ugyanolyan, mint a fehér pezsgőé, a különbség abban rejlik, hogy némi vörösbor hozzáadásával készül. A vörös és fehér borok többféle módon is készülhetnek. 

Színlé-eljárás (Saignée): Ez a módszer egy korai színelválasztási technika, ahol a vörösbor készítés során a héjon áztatott must egy részét korán eltávolítják (mielőtt a teljes bor vörössé válna). A „színlé” rózsaszínű és általában intenzív ízű, amely ideális rozé pezsgő készítéséhez. A saignée szó szerint az jelenti, hogy vérzés. Ez a világon a legelterjedtebb módszer.

Hagyományos macerációs módszer: Ilyenkor a kékszőlőt rövid ideig a héjon áztatják, így a szőlőhéj színanyaga és aromái csak részlegesen oldódnak ki a mustba. Ez adja a bor rózsaszínes színét és könnyed, gyümölcsös karakterét. A maceráció időtartama – amely jellemzően néhány órától néhány napig tart – meghatározza a bor végleges színét. Minél rövidebb ideig tart a héjon áztatás, annál világosabb rosé szín az eredmény.

Házasítási módszer (Blending): Franciaországban is elismert eljárás, főleg a Champagne régióban, ahol kis mennyiségű vörösbort adnak a fehér pezsgőborhoz, így színezik azt rozéra. Ez lehetővé teszi a borászok számára, hogy pontosan beállítsák a végleges színt, illetve harmonikus aromát érjenek el.

A rozé pezsgőkészítéshez alkalmazott módszer a származási hely és a borászat stílusa alapján változhat, és mindegyik technika más-más élményt nyújt a szín, aroma és íz szempontjából.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább.

A pezsgőket 8°C-ra lehűtve kóstoltuk.

Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz rosé pezsgő palettát.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) és végül a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illathiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság: A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsavtartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy.

A pezsgő szénsavtartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsavtartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű, durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz „íz”: nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmonikus. A "teljesen savanyú" pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen „üres” pezsgőket lepontoztuk.

Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízük volt.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt, jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt az élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

 Az ízpontszámokat összevontuk.

 

A NAGY ROSÉ PEZSGŐ VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

12. Blue Nun 24 karátos arany lemezkés blue nun gold edition, egységár: 5 865 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont

Nagyon ásványos, földes illat. Erősen szénsavas és a kelleténél erősebben savas állag. Ízében is az illatban tapasztalt, földes, ásványos, nehezebb aromákat éreztük.

blue_nun.JPG

 

11. Natara száraz rosé pezsgő, egységár: 1 999 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Élesztős, nyersebb illatok. Jólesően szénsavas, az elvártnál kissé savasabb állag. Élesztős, enyhén gyümölcsös, édeskés ízű pezsgő.

natara_1.JPG

 

10. Gancia Prosecco Rosé, egységár: 6 665 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Spumantéra emlékeztető, gyümölcsös illat. Megfelelően szénsavas, kissé csersavasabb állag. Egyszerű, gyümölcsös, édeskés ízek.

gancia.JPG

 

7. Freixenet Cordon Rosado seco cava száraz rosé pezsgő, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Masszív, élesztős illat. Jólesően szénsavas, kellemesen savas. Jellegzetes élesztős aromák adják a főízt, ezek után édeskés, pirosgyümölcsös aromákat éreztünk.

freifenet_1.JPG

 

7. Fehérvári Brut Rosé minőségi pezsgő méthode traditionnelle, egységár: 5 999 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Gyümölcsös és élesztős illatokat éreztünk. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Friss, piros szőlős, enyhén élesztős íz.

fehervari.JPG

 

7. Mionetto Prosecco Rosé doc, egységár: 5 319 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes, rosé szőlős, élesztős illat. Friss, jólesően szénsavas állag. Harmonikus savakkal. Ízében egyszerűbb, piros szőlős aromákat éreztünk.

mionetti.JPG

 

5. Natara Quattrosecco Rosé pezsgő, egységár: 2 399 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Jellegzetes, élesztős illatok. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas állag. Kóstoláskor inkább a kék gyümölcsökre, szilvára emlékeztető ízt éreztünk, melyekhez megfelelően élesztős aromák társultak.

natara_x.JPG

 

5. Condesa De Flores Cava Rosado, egységár: 3 999 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Élesztős, érettebb pezsgőillat. Megfelelően szénsavas, harmonikusan savas pezsgő. Jólesően száraz, jellegzetes élesztős, gyümölcsös ízpár.

img_8000.JPG

 

3. Martini Prosecco Rosé extra dry rosé pezsgő, egységár: 4 199 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Édeskés, harsány, gyümölcsös illat. Kellemesen szénsavas, harmonikusan savas állag. Kóstoláskor a spumante pezsgőkre emlékeztető gyümölcsösebb, friss pezsgőízt éreztünk. Az élesztős zamatok enyhe intenzitásúak.

martini.JPG

 

3. Sauska Rosé Brut méthode traditionnelle, egységár: 7 999 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Harmonikus, érett, élesztős illat. Megfelelően szénsavas, kellemesen savas. Nagyon száraz, jólesően szőlős és utóízben élesztős íz.

sauska.JPG

 

2. Kreinbacher brut rosé minőségi pezsgő méthode traditionnelle, egységár: 9 665 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont

Hagyományos, élesztős pezsgőillat. Kellemesen szénsavas, harmonikusan savas állag. A jellegzetes élesztős és piros gyümölcsös ízeken felül utóízben enyhén komlóra emlékeztető aromát éreztünk.

kreinbacher.JPG

 

 

1. Hungaria Rosé extra dry rosé minőségi pezsgő, egységár: 3 199 Ft/l, Pontszám: 9,0/10 pont

Bársonyos, fűszeres, pirosbogyós-gyümölcsös illat. Frissítően szénsavas, üde fogyasztási élményt nyújtó pezsgő. Harmonikusan száraz és enyhébb savmennyiség. Az ízében erőteljesen éreztük a kirobbanó rosé szőlő és málnás, ribizlis zamatokat.

hungaria.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Hungaria Rosé extra dry rosé minőségi pezsgő az AUCHAN, TESCO, SPAR, INTERSPAR, CBA, Coop, EcoFamily, Metro üzleteiben és a www.pezsgowebshop.hu-n kapható.

pezs2.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Kreator | Anthrax | Testament @ Barba Negra, 2024. december 10.
Árposz • 6 nap
Nagy mákos bejgli teszt
Linda Morvai • 1 hónap
Nagy frankfurti virsli teszt
Linda Morvai • 1 hónap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
A Manchester City elleni mérkőzés
Apuleius • 9 nap
Cikkek a címlapról
Móricz Zsigmond, avagy egy író emlékei a gyógyfürdőből
Móricz Zsigmond, a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, aki élete során többször is ellátogatott Hévízre, ahol egyrészt gyógyulni vágyott, de alkotóként is inspirációt merített. Hévízi látogatásai nemcsak testi felüdülést hoztak számára, hanem számos személyes élménnyel járultak hozzá írói…
Oliver Stone filmje a Kennedy-merényletről
A 61 évvel ezelőtt, 1963 november 22-én, Dallasban meggyilkolt John F Kennedy amerikai elnök elleni merénylet napjainkra az egyik legismertebb összeesküvés elméletté nőtte ki magát. Nagyon sokan mondták már el véleményüket az esetről, többek között Oliver Stone Oscar-díjas rendező is, a méltán…
>