El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útja

Andrea az El Caminón

El Camino - Portugál út 2018. - Muxia 3. nap

2018. szeptember 23.

2019. június 02. - Andrea az El Caminón

Az utolsó napunk Muxiában. Remélem, visszatérek még!

1_el_camino_muxia_siraly.jpg

Ismét felhős, borongós napra ébredtünk, de legalább nem esett az eső. Még sötétben keltünk, pedig nem indultunk sehova, hiszen még egy napot szándékoztunk eltölteni Muxiában. Elbúcsúztunk azonban Rózsától (a zarándoktól), akivel előző nap megmásztuk a Dos Faros egyik közeli hegycsúcsát. 9 órakor annak rendje és módja szerint el kellett hagynunk az alberguét, amíg a szorgos hospitalerák kitakarítottak. Erika és Péter lementek a kis öbölhöz, nekem pedig egy jó programot javasolt Rózsa (a házigazdánk)... 

Tovább

El Camino - Portugál út 2018. - Muxia 2. nap

2018. szeptember 22.

Muxia, Dos Faros, kutya, cica, naplemente.  Minden kellék adott volt egy szép naphoz.

1_el_camino_muxia.jpg

Az Albergue Delfin egyik varázsa az óceánparti elhelyezkedése, hiszen a társalgó hatalmas üvegportálján keresztül hallani a morajló óceán hullámverését és rálátni a szemközti hegyre. Már amikor látni. Azon a szeptember végi reggelen ugyanis a sűrű ködfátyoltól éppen csak a hegycsúcsot láthattuk és az utcai kandeláberek is misztikus homályba burkolóztak.

Tovább

El Camino - Portugál út 2018. - Muxia 1. nap

Portugál Camino - Camino Portugués - 2018. szeptember 21.

Két Rózsaszál, 2+4 sárga, szakadó eső és sok magyar egy helyen. Könnyes búcsúk, megérkezések, ölelések, ez nem lehet más csakis Muxia! 

0_el_camino_festett_kovek.jpg

Hosszú ideje ez volt az első alkalom, hogy nem keltünk fel túl korán és nem gyaloglásra készültünk aznap. Erikának eléggé fájt a lába, ezért úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatunk, hanem ezúttal is busszal megyünk át Muxiába és eltöltünk ott 3 napot. Ennek is volt előnye, mert így legalább lesz majd ürügy arra, hogy valamikor visszatérjünk, elvégre a Santiago és Muxia közötti 90 kilométerest szakaszt eddig még egyszer sem sikerült gyalogosan megtennünk.

Tovább

Portugál Camino 2018. 23. nap: A Picarana - Santiago de Compostela (16,4 km)

Portugál út - Camino Portugués - 2018. szeptember 20.

Megérkezés Santiagóba, megilletődés, sorban állás composteláért, szálláskeresés és két széttépett Pedronía. Este pedig újra jött a nagy találkozás... :-)

17_santiago_de_compostela_katedralis.jpg

Reggel 7-kor indultunk el a szállásról, ekkor még teljesen sötét volt. Eleinte az országút mellett haladtunk, ahol még világítottak az utcalámpák, majd később követtük a zarándokok fejlámpáit. Elég sokan igyekeztek már Santiago de Compostela felé, elég volt csak figyelnünk az előttünk járók mozgását, de a jelzések is egyértelműen mutatták az irányt.

Tovább

Portugál út 22. nap / Variante Espiritual 3. nap - Vilanova de Arousa - A Picarana (38/10 km)

Portugál Camino - Variante Espiritual - 2018. szeptember 19.

Ha jó, ha nem jó, hajóval mentünk a spirituális úton, majd Padrónban nemcsak padróni paprikát, de Pedroníát is kaptunk! :-)

0_variante_espiritual_vilanova_de_arousa_kikoto.jpg

Reggel végre egy picit tovább aludhattunk és csak negyed 9-kor indultunk el a szállásról. Szép nyugisan összepakoltunk, majd lementünk reggelizni a közeli panaderiába. Végre egy olyan empanadát sikerült választanom, amit nagyon szeretek. Még meleg volt, tele húsos, zöldséges töltelékkel, hozzá pedig isteni finom café con leche járt. Jól kezdődött a napunk! 9-kor kisétáltunk a hajókikötőhöz, ahol már gyülekeztek a zarándokok. A legenda szerint Szent Jakab apostol földi maradványait a Variante Espiritual út utolsó szakaszán az Ulla folyón keresztül szállították Padrónba (majd később innen került Santiago de Compostelába), így a zarándokok egy része a spirituális útvonalat követve hajón teszi meg ezt a szakaszt.

Tovább

Portugál út 21. nap / Variante Espiritual 2. nap - Armenteira - Vilanova de Arousa (24 km)

Portugál Camino - Variante Espiritual - 2018. szeptember 18.

Eddigi utunk legszebb szakaszán, a kő és víz útvonalán jártunk. Kár, hogy az első másfél órán keresztül ebből semmit sem láttunk a sötétben, de így legalább a lábunk elé néztünk... :-)

1_variante_espiritual.jpg

Kora reggel kimentem a társalgóba összepakolni a hátizsákomat, hogy ne zavarjam a még alvó zarándokokat, de a helyiség tele volt matracokkal és még ott is majdnem mindenki aludt. Igyekeztem csendben pakolászni, aztán lassan ébredezni kezdtek a többiek is. Szerencsémre, ugyanis ott volt a kávéautomata, amit végképp nem lehetett halkan beindítani. Sajnos alig volt aprópénzem, így rangsorolnom kellett és természetesen a legfontosabbal, a kávéval kezdtem, szendvicsre viszont már nem maradt elég apróm. Próbáltam felváltatni egy 10 euróst a már ébren lévőkkel, de nem sikerült, ellenben az egyik olasz pasi nagylelkűen adott 1 eurót, a másik 10 centet, Erika pedig 35 centet, hogy megvehessem a kinézett háromszögű szendvicset az automatából. Most, hogy már a fél caminós társadalomnak tartoztam, nyugodtan leültem az egyik asztalhoz és megreggeliztem... :-)

Tovább

Portugál út 20. nap / Variante Espiritual 1. nap - Pontevedra - A. Armenteira (22 km)

Portugál Camino - Variante Espiritual - 2018. szeptember 17.

A mai napon megkezdtük spirituális utunk első napját, ahol rögtön a tengerszintről ugrottunk fel majd' 500 méter magasságba. Boncolgatom a tömeg vagy nem tömeg témát is.

1_variente_espiritual.jpg

Reggel fél 7-kor indultunk, miután a szálláson elhelyezett automatából ittam egy kávét. Pontevedra elég nagy város, így sokáig mentünk kivilágított utcákon át és jó darabig nem volt szükségünk fejlámpára. Később azonban annál inkább, mert Spanyolországban szeptember közepén a nap csak 8 óra előtt néhány perccel kel fel. Átkeltünk a Rio Lérez feletti hosszú hídon, majd a híd végén a sárga nyilat követve a körforgalomnál pont egy nyitva tartó kávézóba botlottunk. Ha már így esett, akkor betértünk és gyanútlanul kértem egy sonkás bocadillót.

Tovább

Portugál Camino 2018. 19. nap: Redondela - Pontevedra (19,6 km)

Portugál út - Camino Portugués - 2018. szeptember 16.

Hogy kerül a csizma az asztalra? ... akarom mondani a bakancs az ágyra?! Volt még pánikolás egy kisebb hegytől és egy majdnem különválás, de végre találkoztunk egy magyar zarándokkal is!

1_portugal_camino.jpg

Még égtek az utcalámpák az éjszakai sötétségben, amikor kora reggel kiléptünk az albergue kapuján, de legnagyobb meglepetésünkre az egyik szomszédos kávézó már nyitva volt. Ilyet is ritkán éltünk meg utunk során! Gyorsan bementünk és megittuk a szokásos café con lechét, így frissen és üdén vágtunk neki a napi etapnak.  (Na, ez azért túlzás...) Még legalább egy fél órát gyalogoltunk a kivilágított utcákon, majd amikor elhagytuk a közvilágítást és magunk mögött hagytuk a várost, éppen akkor került elénk egy erős fényű fejlámpát viselő pasi. Követtük őt a sűrű erdőben, de később nekünk is fel kellett vennünk a fejlámpát, mert nagyon ködös, párás volt a levegő, szinte az orrunkig sem láttunk.

Tovább

Portugál Camino Costa 2018. 18. nap: Saiáns - Redondela (14/30 km)

Portugál út - Camino Portugués de la Costa - 2018. szeptember 15.

A mai napon rácsodálkoztunk az ember alkotta monumentális műtárgyakra, eközben pedig egy apró, pici élőlény, egy undorító kis dög képes volt borítani a napi rutint...

1_portugal_camino_costa.jpg

Reggel fél 7-kor sikerült elindulnunk, majdnem egyszerre az egyik olasz párral. Ők valószínűleg a felső, hivatalos úton mentek, mert egész nap nem találkoztunk velük, mi viszont ragaszkodtunk az óceánhoz, ezért lefelé indultunk az alternatív út irányába. Tíz perces gyaloglás után már az óceánparton voltunk, ahol egy kőkereszt állt méltóságteljesen a morajló víz hullámai előtt.

Tovább

Portugál Camino Costa 2018. 17. nap: Porto Mougás - Saiáns (23,4 km)

Portugál út - Camino Portugués de la Costa - 2018. szeptember 14.

Hajnali naplóírás után sötétben botorkáltunk, majd hegyet másztunk önként és dalolva. Később szándékosan el akartuk kerülni a dombokat, ehelyett olyan meredek utat kaptunk, hogy a fal adta a másikat! :-)

1_el_camino_portugal_ut_lovak.jpg

Reggel 6 óra előtt Erika is felkelt és csodálkozott, hogy én már kint ülök a hallban és naplót írok. Röviden elmeséltem neki, hogy mi történt, (erről bővebben az előző posztban olvashattok) majd nyomatékul bekentem krémmel néhány csípésemet. Lassan a többiek is kezdtek mozgolódni, de még így is mi hagytuk el elsőnek az szállást. Fél 7 előtt léptünk ki a kapun, alig vártam, hogy magam mögött tudjam ezt az alberguét, pedig egyébként nem volt rossz, csak nekem nem volt vele szerencsém...

Tovább