El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útja

Andrea az El Caminón

Portugál út 2018. - Útra készülődés

Újra a Portugál Camino - ezúttal egy kicsit másképp

2018. augusztus 05. - Andrea2

Amikor az emberben elkezd mocorogni a mehetnék és egyre erősebb a hívás, akkor nincs mese, menni kell... :-)

bom_caminho_portugal.jpg

Idén tavasszal megint elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy újra elinduljak az El Camino valamelyik útvonalán. Idestova két év telt el azóta, hogy 2016. nyár elején elsétáltam a Santiagói katedrálishoz, szóval benne volt a pakliban, hogy előbb utóbb újra elfog a láz és megint felhúzom a túracipőt... :-)

Tovább

El Camino 2016, 36. nap : Finisterre - Muxia

El Camino zarándokút - 2016. július 5.

Muxia, elérzékenyülés, meghatódás. Volt még sok nevetés is, távirányítással etettek, "ne nézegesd, egyed!" - szólt az instrukció és én megtettem. :-) Adios!

1_el_camino_muxia_albergue_delfin.jpg

Ott hagytuk abba, hogy előző este megérkeztünk Muxiába és becsekkoltunk az Albergue Delfin szállásra. (Ha valaki nem hallott volna róla, ezt a zarándokszállást is egy magyar honfitársunk, Rózsa vezeti, szívből ajánlom mindenkinek!) Most éppen Rózsa fia, Bálint volt az ügyeletes hospitalero, aki nagyon finom almás sütivel kedveskedett a vendégeknek. A szálláson néhány ismerőssel is összehozott bennünket a sors. Itt szállt meg Terike, aki Renátával és Zsuzsival (velük Santiagóban futottunk össze) az angol utat járták. Itt volt Anna is, akivel Hospital de Órbigóban találkoztunk, ott szolgált hospitaleraként és az ideje letelte után itt folytatta tovább önkéntes tevékenységét. Végül javaslatunkra eljöttek Muxiába újdonsült ismerőseink, a szimpatikus házaspár, Kinga és Gábor is. Nem maradhatott el tehát a majdnem teljes közös fotó. :-)

Tovább

El Camino 2016, 35. nap : Santiago de Compostela - Finisterre

El Camino zarándokút - 2016. július 4.

Nyár, napfény, kék égbolt, végtelen óceán... és süvítő szél a világ végén. Na meg a vino tinto sziluettje. :-)

1_el_camino_finisterre_kereszt.jpg

Reggel nem kellett túl korán kelnünk, mert a délelőtti busszal terveztünk eljutni Finisterrébe. A repülőjegyünk július 6-ra szólt hazafelé, így még éppen két napunk maradt ellátogatni a világ végére Finisterrébe és Muxiába. Az előző évi rossz tapasztalatok miatt egy kicsit aggódtam, de most szerencsére megúsztuk a poloskacsípéseket, sehol semmi nyoma nem volt a vérszívó dögöknek. Magunk mögött hagytuk hát a Seminario Menor hatalmas épületét és elindultunk az autóbusz pályaudvarra. Az emeleten kellett megvenni a jegyet és úgy tűnt, hogy rajtunk kívül még sokan voltak kíváncsiak az óceánra, mert a busz majdnem megtelt. Indulás! 

Tovább

El camino 2016, 34. nap: Pedrouzo - Santiago de Compostela (21 km)

El Camino zarándokút - 2016. július 3.

Megérkezés Santiagóba és a nagy találkozás... :-)

1_el_camino_credencial.jpg

Eljött hát az utolsó nap, legalábbis ami a Santiagóba való megérkezést illeti. Már reggel 6-kor a konyhában bóklásztunk, ahol összefutottunk Balázzsal. (Ő az a fiú, akivel a hintaágyas pihenőnél találkoztunk pár nappal ezelőtt.) Éppen a maradék Nescafé tasakjait ajándékozta el az ott lévőknek, így bennünket is meginvitált egy kora reggeli kávéra. Erzsi még aludt, mert ő ma csak Monte do Gozóig akart menni, ami nagyjából 16 kilométeres távolságot jelentett, mi viszont végre el akartunk érni Santiagóba, hiszen egész utunk alatt ez a cél lebegett a szemünk előtt.

Tovább

El Camino 2016, 33. nap: Ribadiso da Baixo - Pedrouzo (22,3 km)

El Camino zarándokút - 2016. július 2.

Az utolsó előtti naphoz érkeztünk, amikor újabb magyarokkal találkoztunk, Puskás Öcsi nevére pedig megnyíltak az ajtók előttünk. Az esti wifizés E-vel volt a hab a tortán.... :-)

1_el_camino_erdei_ut_galicia.jpg

Reggel fél 7-kor keltünk útra. Elég felhős volt az ég, de legalább nem esett és még hideg sem volt, szóval gyalogolni tökéletes. Még mindig burjánzó zöld erdőkön keresztül vezetett az utunk, egyszerűen nem tudtam megunni. 

Tovább

El Camino 2016, 32. nap : Palas de Rei - Ribadiso da Baixo (26 km)

El Camino zarándokút - 2016. július 1.

One for mummy, one for pappy... :-)

1_el_camino_polip.jpg

6:50-kor kissé álmosan indultunk neki napi gyaloglásunknak. Mivel szállásunk a városszéli parkban helyezkedett el, szinte biztosak lehettünk abban, hogy majd a városon átkelve találunk egy nyitva tartó bárt, ahol az első életmentő café con lechét leküldhetjük. Így is történt, de reggelizni csak később tudtunk, mert kaja az még nem volt. Fél 8 körül értünk San Xulián de Camino falucskába, ahol egy kicsinyke templom és egy kőkereszt jelentette a falu látnivalóit.

Tovább

El Camino 2016, 31. nap : Portomarín - Palas de Rei (25,2 km)

El Camino zarándokút - 2016. június 30.

Újabb magyar az úton! Fotószegény nap volt a mai, pedig Galicia igazán szép arcát mutatta. Fakereszt, hintaágy és lombkorona alulnézetből - ennyit sikerült megörökítenem. :-)

1_el_camino_kereszt.jpg

Reggel háromnegyed 7-re értünk le a municipal alberguéhez, ahol Erzsi már várt ránk. Együtt indultunk tovább a nagyon hideg, szeles időben. Annak ellenére, hogy június utolsó napját írtuk, sokkal, de sokkal hűvösebb időjárásban volt részünk, mint öt évvel ezelőtt október elején. Egy rövidebb hídon átkeltünk, majd sokáig egy erdős részen haladtunk többnyire emelkedőn felfelé.

Tovább

El Camino 2016, 30. nap: Sarria - Portomarín (22,5 km)

El Camino zarándokút - 2016. június 29.

A mai nap termése egy fehér és egy rózsaszínű virág, egy nemzeti színű szalag és egy majdnem 100-as kilométerkő. Ráadás: esti fiesta magyar főszereplővel! :-)

1_074943.jpg

Az albergue étkezőjében megreggeliztünk, majd 6 óra 50-kor már el is hagytuk a szállást. Hamar kiértünk a városból és mivel már világosodott, nem jelentett gondot a tájékozódás. Nem úgy, mint 5 évvel ezelőtt, amikor október elején koromsötétben botorkáltam az úton. Most nem volt ott a szántás mentén a hatalmas kóla automata és a jobbra fordulást is egyértelmű nyíl jelezte, szóval könnyen tájékozódtunk és alig egy óra alatt elértünk Barbadelo településig. Itt egy nagyon jó kis albergue üzemelt, amelynek bárjánál természetesen most is megálltunk a szokásos café con lechére.

Tovább

El Camino 2016, 29. nap: Fonfria - Sarria (27,6 km)

El Camino zarándokút - 2016. június 28.

Pihe-puha felhőpaplan borult Galíciára és mi felülről néztük! Aztán jött a zuhanás. A baleset nem minket ért, de így is nyomasztó volt látni a sérülteket.

1_el_camino_felhok.jpg

Milyen jó, hogy előző nap idejekorán kidőltünk és mindössze 17 km gyaloglást követően megálltunk Fonfríában! Ha ez nem így történt volna, akkor valószínűleg még délután leereszkedtünk volna a völgybe és kimaradtunk volna egy csodás élményből. Azonban biztosan nincsenek véletlenek, mert a gondviselés úgy rendezte, hogy a kora reggeli indulás még a hegytetőn érjen bennünket. Fonfría település ugyanis 1300 méter magasan fekszik, s amikor nekivágtunk aznapi gyaloglásunknak, az első néhány lépés után a lélegzetünk is elállt a csodaszép látványtól! A völgyet sűrű párafelhő borította, mi pedig fentről néztük ezt a gyönyörű természeti jelenséget, mint puha paplantakarót azon az álmos galíciai reggelen. 

Tovább

El Camino 2016, 28. nap: La Faba - Fonfría - 17,1 km

El Camino zarándokút - 2016. június 27.

Találkozások új és régi ismerősökkel, állatsereglettel és a tékozló fiúval. Megismertük a complementario fogalmát és végre megérkeztünk Galíciába! :-)

1_el_camino_koves_ut.jpg

Reggel 7-kor már a meredek hegyi út köveit koptattuk. Június végén jártunk és ilyenkor még világosban indulhattunk, de emlékszem, hogy szeptemberben ebben az időben már korom sötét volt körülöttünk. Szerencsésnek éreztem magam, hogy láthattam a felkelő nap sugarait végigsimítani a hegyoldalak domborulatain, mely surlófényeivel még inkább varázslatossá tette a csodás tájat. 

Tovább