El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útja

Andrea az El Caminón

El Camino 2016. - 2. nap, Budapest - Párizs

El Camino zarándokút - 2016. május 29.

2016. október 24. - Andrea2

Öt év után újra elindultam az El Caminóra, újra a francia útra és megint Párizson keresztül. Tartsatok velem, jó lesz! :-)

1_parizs.jpg

Amióta 2011 őszén először megjártam az El Caminót, azóta vágytam vissza. Annyi csodálatos élményben volt részem, hogy valamilyen módon mindig kapcsolatban maradtam az úttal, nem tudtam és nem is akartam elszakadni tőle. Azóta voltam önkéntes zarándokfogadó, megjártam a portugál út egy szakaszát, írogattam a blogra is kisebb nagyobb rendszerességgel, de a francia utat csak idén volt lehetőségem újra megjárni. Nagy izgalommal készülődtem, kíváncsi voltam, hogy milyen emlékek jönnek majd elő, mennyiben lesz más, milyen kihívásokat tartogat az út számomra és milyen élményekkel térek majd haza. Fogadjátok hát szeretettel a több mint 1 hónapig tartó utam részletes naplóját, melyet igyekszem hasznos és praktikus információkkal megtölteni, sok-sok szép fotót is felteszek majd, lesz elmélkedés és rácsodálkozás is néha, de móka és kacagás is. :-)

Tovább

Ha El Camino, akkor poloska? - A poloskáról őszintén...

Az El Camino rettegett fenevada - az ágyi poloska

Hogyan kerüljük el? Mit tegyünk, ha megtörtént a baj? Tippek, jó tanácsok saját tapasztalatból merítve. No para! :-)

1_camino_felhos_kep.jpg

Amikor ennek a posztnak a megírásához készülődtem, azon tanakodtam, hogy vajon milyen képi illusztrációkat válasszak. Kézenfekvőnek tűnt, hogy magáról a poloskáról gyűjtsek fotókat, aztán elvetettem az ötletet. Először is azért, mert leginkább saját magam által fotózott képekkel igyekszem színesíteni az oldalt - márpedig poloskát nem fotóztam -, másodszor pedig a poloska képével nem jutnánk közelebb a megoldáshoz. Ezért aztán a poszt elejére egy felhős, homályos, vészjóslóan borongós kép került, ami bizonyára jól tükrözi az útra készülők aggodalmait, amikor erre a ronda kis élőlényre gondolnak. Az írás végére azonban egy olyan képet tettem, ami remélhetőleg megnyugvást ad az olvasónak, hiszen a felhők között átszűrődik a fény és mint tudjuk, a felhők fölött mindig kék az ég! :-) Csapjunk hát bele a téma boncolgatásába.

Tovább

Portugál Camino: Santiago - Madrid

Camino Portuguese - 2015 szeptember 6.

Barangolás Madridban, királyi palota, katedrális, parkban alvás, freedom. :-)

0_madrid_plaza_mayor.JPG

Kora hajnalban indultam a buszpályaudvarra, mert az első busszal szándékoztam kijutni a reptérre. Az előző esti nyüzsgő Santiagónak nyoma sem volt, rajtam kívül egy lélek sem járt az utcákon. A buszhoz közeledve itt-ott feltűnt már néhány hátizsákos zarándok, de még így is kihalt volt a környék. A busz begördült és fél óra múlva már Lavacolla repterén voltam. Most már csak azon izgultam, hogy a túrabotomat hogyan fogom felvinni a gépre?

Tovább

Portugál Camino: Muxia - Santiago

Camino Portuguese - 2015 szeptember 5.

Már megint búcsúzás Santiagótól - de tudom, hogy még visszajövök. :-)

0_santiago.JPG

Ahogy Finisterréből, úgy Muxiából is a reggeli legelső busszal indultam tovább. Már kora reggel 7 óra körül kimentem a buszmegállóhoz, ahol néhányan már kávézgattak, hiszen a buszmegálló épp egy bár előtt volt. Hamarosan be is gördült a busz és elindultam vissza Santiago felé, elvégre másnap kora reggelre szólt a repülőjegyem. Úgy gondoltam, hogy az utolsó napot eltöltöm a kellemes emlékeket idéző Santiago de Compostelában.

Tovább

Portugál Camino: Finisterre - Muxia

Camino Portuguese - 2015 szeptember 4.

Muxia, ahol úgy éreztem, hogy végre megérkeztem. :-) 

1_muxia.JPG

A reggeli első busszal terveztem átmenni Muxiába, ezért viszonylag korán keltem, nem akartam lekésni. Hajni - aki fölöttem aludt - még korábban indult, mivel ő gyalog tette meg az utat Finisterre és Muxia között. Minden elismerésem neki és azoknak, akik gyalog teszik meg a távot, de én akkorra már leeresztettem és nem volt már erőm gyalog nekivágni az útnak. Ráadásul sajnos bekaptam a legyet és ez csak ott tudatosult bennem igazán.... A következő történt:

Tovább

Portugál Camino: Santiago de Compostela - Finisterre

Camino Portuguese - 2015. szeptember 3.

Finisterre - a világ vége. Magyar szállás, mélykék óceán, nullás kő, félnaplemente. 

1_portugal_camino.JPG

A kétnapos santiagói megpihenést követően délelőtt útnak indultam Finisterre felé. Na nem gyalog, mert arra már nem volt időm, hanem busszal, mint ahogy rajtam kívül oly sokan. Majdnem megtöltöttünk 2 buszt, annyian szerettünk volna eljutni a világ végére, de szerencsére a spanyolok felkészültek a rohamra és két buszt indítottak. 

Tovább

Portugál Camino 10. nap: Teo - Santiago de Compostela (14,5 km)

Camino Portuguese - 2015. szeptember 1-2.

Megérkezés Santiagóba - botafumeiro, katarzis. Volt még pulpo, pimientos de padrón, pacheran, és chinches. Ugye ismerős szavak?

1_santiago.jpg

Reggel fél 7-kor indultunk el, még korom sötét volt odakinn és mi annyira izgatottak voltunk, hogy nem akartunk tovább várni. Nem a következő esti szállásunk miatt aggódtunk, hanem a Santiagóba való megérkezés gondolata töltött el bennünket szokatlan izgalommal. Nem volt túl nagy távolság előttünk, de délre be akartunk érni Santiagóba hogy részt vehessünk a misén, ezért kapkodtuk a lábainkat. Természetesen annak rendje, módja szerint el is tévedtünk, mert nem vettük észre a sötétben a nyilat, de szerencsére idejében rájöttünk és csupán 500 métert kellett visszafelé megtennünk a helyes útig. Később utolért bennünket Britta is, így három német lánnyal vonultam be Santiagóba. :-)

Tovább

Portugál Camino 9. nap: Caldas de Reis - Teo (28,5 km)

Camino Portuguese - 2015. augusztus 31.

A fotószegény utolsó előtti nap, amikor végre előkerültek a magyarok és alig tudtam elolvasni a saját írásomat. :-)

A fentiek miatt álljon itt kezdésnek egy kecske. Igaz, nem játszott nagy szerepet az utamon, de mindent megtett, hogy fotómodell lehessen.

portugal_ut_1.jpg

Tovább

Portugál Camino 8. nap: Pontevedra - Caldas de Reis (23,1 km)

Camino Portuguese - 2015. augusztus 30.

A mai nap a titkokról szólt. Reggel liquid formában, az est kérdése pedig az, hogy vajon ki lehet az a másik? :-)

portugal_ut_0.jpg

Reggel Jesus vezetésével együtt mentünk ki a városból. Nagyon sötét volt még, de találkoztunk olyan spanyol fiatalokkal, akik épp akkor jöttek valami buliból. A belvárosban a kora reggeli órák ellenére elég sokan tartottak hazafelé, elvégre vasárnap hajnal volt. Jött velünk még egy német lány, akit előző este ismertünk meg a szálláson. Britta, az apró szőke lány egyedül indult a Portugál Caminóra, mint ahogy én is, de Sarah figyelmeztette, hogy jobban teszi, ha legalább a városból kifelé velünk tart. Aztán később külön váltunk, mindenki ment a saját tempójában és ez így volt jó.

Tovább

Portugál Camino 7. nap: Redondela - Pontevedra (18,2 km)

Camino Portuguese - 2015. augusztus 29.

Napi tanulság: nem minden az, aminek látszik, ne ítélj elsőre. Napi gasztronómia: csicseriborsó, pulpo utáni vágyakozás és borivás müzlis tálkából.

1_portugal_ut.jpg

A mai napra nem terveztünk hosszú távot, ezért ráérősen készülődtünk és végül reggel 7 órakor indultunk útnak. Végre nem esett az eső! Jó tempóban haladtunk, de aztán egy kisebb hegyet is meg kellett másznunk. Arcade városához közeledve megpillantottuk az óceán torkolatát, a Ría de Vigo kiszélesedett öblét. Egyre több zarándokkal találkoztunk, érzékelhető volt, hogy már az utolsó 100 km-en belül jártunk. Sok zarándok - különösen a spanyolok egy része - csak az utolsó 100 km-t teszi meg, mert már ekkora távolság legyaloglása után is kiállítják Santiagóban a compostelát, vagyis azt a hivatalos okmányt, ami igazolja, hogy megjártad az El Camino valamelyik útját.

Tovább