El Camino zarándokút - egy magyar zarándok útjai

Andrea az El Caminón

Újévi interjú Kiss Péter Petrusszal a Budapesti El Camino Klub vezetőjével

Beszélgetés hitről, lélekről és személyes gondolatokról az El Camino kapcsán

2013. január 09. - Andrea az El Caminón

Andrea: - Kedves Petrusz! Köszönöm, hogy elfogadtad invitálásomat erre az interjúra! Szeretném, ha az új év kezdetén megajándékoznád olvasóimat és zarándoktársainkat néhány gondolattal.

Petrusz: - Nagyon szívesen, én köszönöm a kedves megkeresésedet!

El Camino zarandokut tajkep.jpg

A.: - Miért tartottad fontosnak megalapítani a Budapesti El Camino Klubot?

P.: - Amikor 2005-ben először készültem az Útra, nem volt egyszerű tájékozódnom és felkészülnöm. Semmilyen információs forrás nem állt rendelkezésemre a szállásokról, a kiutazás megszervezéséről, az étkezésekről, a szükséges felszerelésekről, emiatt aztán a hátizsákom 13 kg lett és jó pár haszontalan dolgot is cipeltem magammal feleslegesen. Innen jött az ötlet, hogy talán érdemes lenne átadnom a tapasztalataimat másoknak, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, amiket én. Az volt a célom, hogy mindenki megkaphassa a legpontosabb információkat erről a csodálatos zarándokútról, és a többiről is, amelyek mind Santiago de Compostelaban futnak össze.

A.: - Tapasztalatból tudom, hogy nemcsak az Útra készülők, hanem az Utat már megjárt zarándokok is látogatják a klub összejöveteleit. Mit gondolsz, miért?

P.: - Akik visszatérnek az Útról, azok tele vannak élményekkel és örömmel osztják meg tapasztalataikat. A klubban kialakult egy nagyon kedves közösség, ahova mindig érkeznek újabb és újabb érdeklődők, akiket szeretettel fogadunk. Rendezvényeinken az új ismeretek mellett új ismeretségek is köttetnek.

A.: - Egyesek szerint divat lett az El Camino. Többen úgy vélik, hogy már-már turistaút vagy teljesítménytúra lett a zarándokútból. Egyetértesz ezzel a vélekedéssel?

P.: - Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy miért indul el erre az Útra. Ha valaki úgy indul el, hogy meg szeretné ismerni Spanyolországot, a kultúráját, történelmét, építészetét, egyszóval turistaként járja az Utat, ezt is tiszteletben kell tartanunk. Nagyon sokan vallási, lelki útként tesszük meg, vagy egyszerűen azért, mert hív az Út és menni kell. Hogy divat lenne-e?... Ez talán nem a legjobb kifejezés, de kétségtelenül előfordulhat olyan, hogy valaki csak azért megy el, hogy elmondhassa magáról, hogy ott volt az Úton, de egyébként semmilyen érzést nem vált ki belőle. Azt hiszem azonban, hogy nem ez a jellemző.

A.:- Tény, hogy Magyarországon is egyre népszerűbb az El Camino. Vajon mi lehet az oka?

P.: - Hmm, ez érdekes kérdés..., vajon mi lehet az oka? Nos, az emberek szeretnének kiszakadni az adott élethelyzetükből, egy kicsit rendet tenni lelki és gondolati síkon saját magukban. Sokan azért vágnak neki, mert elvesztették szerettüket vagy munkájukat és szeretnének kicsit egyenesbe jönni, de mindenképpen az lehet az oka, hogy az emberek keresik önmagukat és keresik a másikat, miközben megismerhetnek egy olyan zarándokutat, amely rengeteget adhat nekik.

El Camino zarandokut meseta.jpg

A.: - Azt gondolom, hogy a legtöbb zarándok valamilyen belső késztetés miatt indul el, aminek számtalan oka lehet. Egy dolog azonban közös: szinte mindannyian valamiféle katarzis érzéssel térünk vissza. Te is így látod?

P.: - Igen, így van, egyértelműen létrejön a katarzis érzés. Határozottan így látom én is.

A.: - Az El Caminot járva nagyon sok pozitív élményben volt részem és a klub rendezvényeit is szeretetteljes légkör uralja. Hogyan lehet ezt átültetni a hétköznapokba?

P.: - Egyszerűen be kell fogadni mindazt, amit az Úttól vagy a klubban kapunk. Mindenki a saját rendszere szerint tudja ezeket átültetni a hétköznapokba. Neked például sikerült?

A.: - Én úgy érzem, hogy sok mindenben sikerült. Igyekszem az Út adta pozitív érzéseket és energiákat átélni a mindennapok során. Az Úton milliónyi csodálatos érzés, élmény ért, ezért ma már egészen másként látom a világot. Te is említetted, hogy engedjük befogadni a jót. Nos, erre sokkal nyitottabb lettem azóta. Arról nem is beszélve, hogy minden átértékelődött bennem a zarándoklat óta, a fontossági sorrend megváltozott, a hangsúly máshova helyeződött.

A.: - A Szent Jakab-út elsősorban egy keresztény zarándokút, manapság azonban nem csak hívők, hanem azok is elindulnak, akik nem gyakorolják vallásukat. Ugyanúgy, ahogy a karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe, mégis mindenki megünnepli, még azok is, akik soha nem járnak templomba. Mit gondolsz erről a párhuzamról?

P.: - Minden ember hisz valamiben, legyen az akár vallás, akár maga az Út, vagy bármi gondolati, spirituális érzés. Ezért csodálatos az Út, mert befogad hívő és ateista embereket is, de még az utóbbiak is hisznek az Útban, amin elindulnak, hisznek önmagukban és azokban, akikkel az Úton együtt zarándokolnak.

A.: - Ünnepnapjainkon roskadoznak a terített asztalok a finomságoktól, ugyanakkor az Úton többször az éhséggel és szomjúsággal is meg kell küzdenünk. Megtapasztalhatjuk a bőség és nélkülözés fogalmát. Mire taníthat minket az El Camino?

P.: - Fogadjuk el azt, ami az Úton minket ér, még akkor is, ha időnként nélkülözni kell. Az Út tudja, miért állít elénk fizikai, lelki vagy szellemi nehézségeket. Előbb-utóbb megkapjuk a válaszokat is. Összességében az Út megtanít tisztelni a természetet, az ételt, a vizet, a zarándokokat és az Utat magát.

A.: - Végül, mit üzensz az Utat már megjárt és leendő zarándoktársainknak?

P.: - Mindenki, akit hív az Út, az menjen örömmel! Ha segítségre van szüksége, akkor forduljon olyanokhoz, akik már megjárták az Utat. Talán a legjobb, ha idézem küldetésünk lényegét: "Mielőtt elindulsz, beszélgess egy kicsit olyanokkal, akik már bejárták a Caminot. Nincs az a jó útikönyv, amely hasznosabb tanácsokkal szolgálhatna, mint egy jó Zarándok, aki már maga mögött tudja a 800 kilométert. De azt se felejtsd el, hogy az az ő tapasztalata, téged valószínűleg egészen más hatások fognak érni. Utadhoz jó egészséget és sikeres felkészülést kívánok! Buen Camino!"

A.: - Köszönöm az interjút! Sikeres klub rendezvényekkel teli boldog új évet kívánok!

P.: - Nagyon köszönöm! Én is boldog új évet kívánok és köszönöm szépen az érdeklődésedet!

 

A Budapesti El Camino de Santiago Klub elérhetőségei:

Kiss Péter "Petrusz" klub vezető

email: caminoklub[kukac]gmail.com

honlap: http://www.elcamino.eoldal.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mundicamino.blog.hu/api/trackback/id/tr565003146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása